Mégis tranzitzóna vár a Szerbiában rekedt menekültekre?

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Helsinki Bizottság szerint mégiscsak lesznek tranzitzónák, ahonnan a magyar hatóságok automatikusan visszakísérik az elutasított menedékkérőket. Röszkénél a határnál máris konténerfalu épült, de nem világos, hogy ez akkor most tranzitzóna lesz-e. Szerbiában máris több százan várják, hogy átjussanak Magyarországra. Hétfőn kezdte el felszámolni a kormány az illegális határátlépést, egyelőre nem tudni, hogy mi fog történni a senkinek nem kellő menekültekkel.


Több száz migráns és menekült várakozott a Röszke–Horgos határátkelőhely szerb oldalán kedd reggel. Az emberek hálózsákokban, pokrócokon feküdtek, az út mellett hosszú sorokban sátrak álltak.

A menedékkérők azért nem tudtak átjutni Magyarországra, mert hétfő éjszaka életbe lépett több új jogszabály. Ezek célja az illegális határátlépés felszámolása, illetve az országra nehezedő migrációs nyomás csökkentése. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy lezárták a zöldhatárt, a menedékkérőket így akarják rávenni, hogy a hivatalos határátkelőkön lépjenek be az országba.


Egyből vissza Szerbiába?

A beléptetésre vonatkozó szabályok szigorodnak, a menedékkérelmek többségét valószínűleg elutasítják arra hivatkozva, hogy Szerbia a magyar jogszabályok szerint biztonságos ország. A szerb-magyar határon épülő kerítés átmászása keddtől bűncselekménynek számít, automatikus kiutasítással jár.

Orbán Viktor hétfő este a TV2-nek arról beszélt: aki be akar lépni Magyarországra, attól megkérdezik, Szerbiában beadta-e a menekültkérelmét. Aki ezt nem tette meg, annak a kérelmét elutasítják. A miniszterelnök szerint a visszautasítás aránya ezért magas lesz. Szerbia közben jelezte, nem engedi, hogy a magyar hatóságok visszatoloncolják hozzájuk a Magyarországra már belépett menekülteket, értük felelősséget nem vállal.Talán ezzel is összefüggésben lehet, hogy a Magyar Helsinki Bizottság kedd hajnalban azt írta a Facebook-falára: mégis lesz tranzitzóna, méghozzá Röszke és Tompa átkelőnél, a szerb és a magyar határőrizeti kirendeltség között, reggel 6-kor nyit, és a BÁH üzemelteti. Az embereket konténerekben helyezik majd el, az elutasított kérelmezőket állítólag visszakísérik a szerb oldalra.


Breaking news! Kollégáink jelentik: Lesz tranzitzóna, Röszke és Tompa átkelőnél a szerb és a magyar határőrizeti...

Posted by Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee on Monday, September 14, 2015

A röszkei határátkelőnél a magyar és a szerb oldal közötti senki földjén kedd reggel épültek az ügyintézési pontok. Több olyan konténert láttunk, amelyeknek a szerb és a magyar oldal felé is nyílt az ajtaja. A kabinszerű irodákban asztalok és nyomtatók voltak, a helyszínen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársait, illetve rendőröket láttunk. Valószínűleg ezekben regisztrálják majd az országba érkező migránsokat. A konténereket közelebbről nem tudtuk megnézni, amint észrevették, hogy újságírók vagyunk, elküldtek bennünket.

Lázár János múlt heti sajtótájékoztatóján arról számolt be, mégsem épülnek meg a tranzitzónák, amelyek Magyarország fele zártak lennének, és a menedéket kérőknek itt kéne megvárni, amíg döntenek róluk. A miniszter szerint ésszerűségből tettek le erről a tervről, az általa ismertetett koncepció szerint a határon beadott kérelmek elbírálási idejét az ország különböző pontjain lévő táborokban várhatják ki a menedékkérők.

Éjjeli röszkei sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán úgy nyilatkozott, Röszkénél és Tompánál alakítottak ki olyan áteresztési pontokat, ahol a migránsok benyújthatják menedékkérelmüket és meg is várhatják ezek elbírálását. Az viszont nem világos, hogy az elbírálás ideje alatt el is hagyhatják-e ezeket a helyeket.

Az általunk megkérdezett rendőrök sem tudták megmondani, hogy fog kinézni az új rendszer, vagy hogy a következő napokban hány menedékkérő érkezhet. A Szegedi Törvényszéket mindenesetre 130 bíróval megerősítik.Megnyomták a hétfőt

A jogszabályok életbelépéséről a kormánypárti politikusok az elmúlt napokban többször is azt mondták: „új időszámítás kezdődik”. Ez felkeltette az újságírók kíváncsiságát is, akik szinte ellepték Röszkét. Többtucatnyi újságíró követte, ahogy a rendőrök és katonák hétfőn lezárták a vasúti sínek mellett futó zöldhatárt, amely az illegális határátlépők fő útvonala volt az elmúlt hetekben.A magyar hatóságok hétfő délután fél öt körül léptek akcióba. Elkezdték befejezni a vágányokra merőleges kerítést, amelyek hétfőig csak 10-20 méterig közelítették meg a síneket. Világoskék színű, büntetés-végrehajtás feliratú pólót viselő munkások előbb négy drótot feszítettek ki az oszlopok között, majd katonák segítségével erre húzták rá a dróthálót. Az újságírókat a rendőrök a kerítés előtti földútról szinte a bokrokig terelték vissza. A szűk sávban dolgozó fotósok, operatőrök egymás lábát taposták.

Ezzel egy időben a rendőrök elállták a vasúti síneket, lezárva ezzel a zöldhatárt. A menekülteket a néhány kilométerrel távolabbi hivatalos röszkei határátkelőhöz irányították, ők a kerítés szerb oldalán el is indultak a megadott az irányba. Komolyabb tömeg nem zsúfolódott össze, így a magyar oldalon várakozó készenléti rendőröknek, lovasrendőrnek nem akadt dolga.

A határzár akkor lett teljes, amikor fél nyolc körül begördült a szögesdróttal, pengékkel felszerelt vagon, amely összekapcsolta a sínek két oldalán épülő kerítést. A vasúti kocsinak csak a Szerbia felé néző oldalán volt posztapokaliptikus filmeket idéző szögesdrót. A vagont kívülről és belülről is összekapcsolták a kerítéssel, így teljesen elvágták a két ország közti vasúti közlekedést.

A menedékkérők ezt követően a kis határnak nevezett, Röszke–Horgos határátlépőhöz érkeztek. A határátkelő este hétkor bezárt, a hatóságok éjfélig zöldhatárként üzemeltették. Ez azt jelentette, hogy a menedékkérők ellenőrzés nélkül áramlottak ezen keresztül az országba. Valószínűleg a szerb hatóságok minél több embert próbáltak átnyomni, erre utal, hogy a zöldhatáron hétfőn rekordszámú, nyolcezer ember érkezett. Éjfélkor Röszke–Horgoson is lezárták a zöldhatárt, ekkor kezdtek feltorlódni a szerb oldalon az emberek.

Kedd hajnalra leálltak azok a buszok is, amelyek a menedékkérőket a határátkelőhelyről szállították a röszkei vasútállomásra. Innen még hétfő éjszaka is mentek Hegyeshalom felé tartó, menekültekkel teli vonatok. A zöldhatár lezárásával megszűnt az a gyűjtőpont is, ahonnan az elmúlt napokban szállították el menedékkérőket.