Mégis szabadlábra helyezhetik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt

Fotó: AFP / HRVOJE POLAN / AFP / HRVOJE POLAN

-


A zágrábi megyei bíróság tanácsa, amely korábban kétszer is elutasította, hogy Sanader ingatlant adjon óvadékként, most úgy döntött, hogy több mint 3 és fél év után a felajánlott 12,4 millió kuna ellenében kiengedi a volt horvát kormányfőt a börtönből.

A horvát legfelsőbb bíróság október elején szüntette meg Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, amelyben csak Sanader és még egy vádlott tagadta bűnösségét. A vád szerint a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, mintegy 70 millió kunát (2,8 milliárd forint), amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt "fekete kasszájában" kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Ám még most sem dőlt el véglegesen, hogy Sanader elhagyhatja a börtönt. Ehhez az is kell még, hogy a bíróság elutasítsa a főügyészség korrupcióellenes hivatalának (USKOK) fellebbezését a szabadlábra helyezés ellen.


A Mol-INA-ügynek sincs még vége

A korábbi kormányfőt egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, részben sikerrel.

Az ítéletet ugyanis hatálytalanították és az egész per újraindul. Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.