Mégis puccs volt Thaiföldön

Fotó: MTI/EPA/Peter Chan

-

A thaiföldi hadsereg vezetője csütörtökön jelentette be, hogy puccsot hajtottak végre, noha kedden még azt mondták: nem veszik át a hatalmat a kormánytól.


A thaiföldi hadsereg kedden hirdette ki a rendkívüli állapotot, hogy megálljt parancsoljon a fél éve zajló, időnként véres zavargásokba torkolló kormányellenes tüntetéseknek. A hadsereg akkor még azt hangsúlyozta, hogy nem veszi át a hatalmat az országban.

A csütörtökön sugárzott televíziós nyilatkozatban a tábornok azt mondta, hogy a hatalomátvételre a rend helyreállítása és a politikai reformok elfogadása érdekében volt szükség.

A magyar turisták által is látogatott Bangkokban lassan hat hónapja tartanak a zavargásokkal kísért kormányellenes tüntetések, amelyekben eddig 27 ember halt meg és több mint nyolcszáz megsebesült. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották. Az alkotmánybíróság a minap hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kabinetjének számos tagját, ez azonban nem csillapította a politikai ellentéteket. Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolta Jinglak Sinavatrát, hogy 2006-ban megbuktatott bátyjának, Thakszin Sinavatrának a bábja, és az ő korrupciós politikáját folytatja.