Mégis nyitva maradnak a benzinkúti Sparok

-

Mivel az elmúlt napokban egymásnak némileg ellentmondó információk jelentek meg a Spar Expressek vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban, megkérdeztük az OMV Hungária Kft.-t a legfrissebb álláspontról. E szerint ezeket az üzleteket nem érinti a vasárnapi tilalom.


Bár két nappal ezelőtt még úgy értelmezték a Sparnál, hogy az OMV-vel együttműködő 8 Spar Express egységüknek is be kell zárnia, az OMV közben az ellenkező álláspontra jutott. Most úgy néz ki: minden OMV üzlet nyitva lesz, azok is, amelyekben a Spar a fő partner. Az OMV sajtóosztályától a következő tájékoztatást kaptuk:

„Magyarországon 165 OMV shoppal rendelkező OMV töltőállomás van az OMV Hungária Kft. tulajdonában, amelyeket magyar kisvállalkozások üzemeltetnek. Ugyanez a helyzet az OMV shopokkal SPAR emblémával is. Ezeknél az OMV shopoknál a fő (de nem kizárólagos) beszállító a SPAR Magyarország Kft., ez nem érinti a már említett, tulajdonosi és üzemeltetői struktúrát. Az OMV shopokat SPAR emblémával jellemzően ugyanaz a magyar kisvállalkozás üzemelteti, amely korábban is üzemeltette a töltőállomást. Az ilyen OMV shopokba betérő vásárlót ugyanaz a kisvállalkozás szolgálja ki üzemanyag-vásárlás és egyéb, nem üzemanyag-jellegű termék, például élelmiszer vásárlása esetén. Az első OMV shop, ahol 2013. október közepén megjelent a SPAR embléma, szintén ebben a jogi konstrukcióban működik már a kezdetek óta.”

Vagyis a Sparnak nincsenek üzletei az OMV-kutakon, mert az ott lévő boltok OMV shopok, csak közülük 8 Spar emblémával működik. És további 9 helyszínen folynak még ilyen átalakítások. Az OMV shopok mérete egyébként különböző, és az OMV tájékoztatása szerint sehol nem jelentette a sparos átalakítás az épület kibővítését. A Spar Express boltok tehát ugyanakkora területen, ugyanabban az épületben működnek, mint korábban.

„A fentiek értelmében az OMV úgy értelmezi a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény 2015. március 17-én elfogadott módosítását, hogy az továbbra sem tiltja meg az olyan OMV töltőállomások shopjainak nyitva tartását, melyeken megjelenik a SPAR emblémája, így azok az említett módosítás hatályba lépését követően vasárnapokon is nyitva tartanak” – szögezi le a társaság.