Mégis megpiszkálja a Fidesz az önkormányzati rendszert

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Bár a kormánypárt politikusai nemrég még cáfolták, a csütörtöki elnökségi ülésen állítólag mégis megszavazták a jelentős módosításokat. A hvg.hu értesülései szerint elkészült, és hamarosan a parlament elé kerülhet az önkormányzati törvény módosítása, aminek eredményeképpen listán választott képviselők helyett a kerületi polgármesterek ülnének be a fővárosi közgyűlésbe. A baloldali pártok tiltakoznak a tervezet ellen.


A hírportál szerint a főpolgármester megválasztásának módja nem változna, így továbbra is közvetlenül a budapestiek szavazataival nyerné el mandátumát. A fővárosi közgyűlés csak a 23 kerületi polgármesterből állna, ám egy másik elképzelés szerint a polgármesterek mellett egy „kompenzációs listáról” még választott képviselők egészítenék ki az új döntéshozó testületet. Utóbbi esetben a jelenleg 33 tagú közgyűlés októberben úgy állna fel , hogy a választópolgárok a főpolgármester-jelöltekre, és pártlistákra is szavaznának, ennek eredményei alapján pedig összesen további tíz mandátumot osztanának szét.


A baloldali pártok tiltakoznak

Az MSZP budapesti párttanácsa tiltakozik a tervezett átalakítás ellen.

Alexa György budapesti megbízott elnök azt mondta, ezzel a lépéssel korlátoznák a szavazókat. Ez az elképzelés „kerületi érdekek mentén szétszabdalhatna egy világvárost”. Alexa értékelése szerint a Fidesz ezzel a lépéssel olyan megoldást próbál „kigépészkedni”, amellyel a jelenlegi fővárosi támogatottsági arányok mellett is többsége lenne.

Az Együtt-PM szövetség társelnöke szerint a Fidesz elvenné a budapestiek népképviseletét. Szigetvári Viktor felháborítónak tartja, hogy a Fidesz „a vereségtől való félelmében” 4 hónappal a választás előtt módosítsa a rendszert. Azt írta, „minden lehetséges módon megakadályozzák a törvénymódosítást.”