Mégis meghalt a vörös szakállas terrorista

Forrás: Al-Itisam Media

-

Légicsapás végzett "Omárral, a csecsennel". Hónapokig titkolták, hogy meghalt.


Az Iszlám Állam elismerte egyik legfontosabb katonai vezetője, Omár al-Sisáni halálát. A vörös szakállas parancsnok haláláról az ISIS nem hivatalos hírügynöksége, az Amak kis hírben számolt be. Abu Omár al-Sisáni "mártírhalált halt ... miközben részt vett a Moszul városa elleni hadjárat visszaveréséért folytatott harcokban" - írta az Amak anélkül, hogy pontosította volna a halálá időpontját.

Az amerikai haderő március 4-én légicsapásokat hajtott végre Kelet-Szíriában, hogy végezzen az Iszlám Állam 13 feltételezett harcosával, köztük a 30 éves Sisánival, aki azelőtt, hogy a terrorcsoporthoz csatlakozott volna, a grúz hadsereg hírszerző egységénél szolgált. Az amerikaiak akkor azt mondták, hogy Sisáni túlélte a légicsapást, de néhány nappal később belehalt sebesülésébe.

A grúziai születésű Abu Omár al-Sisáni a csecsenföldi háborúban a lázadók oldalán harcolt az oroszok ellen ellen. Később csatlakozott a grúz reguláris haderőhöz, majd Észak-Szíriában bukkant fel egy külföldi harcosokból álló csapat parancsnokaként, és gyorsan az Iszlám Állam egyik legfontosabb katonája lett. Az USA 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Tbiliszi szerint mintegy száz grúz állampolgár harcol Szíriában a dzsihadisták oldalán. Többségük a Tarkan Batirasvili vezette egység tagja.

Al-Sisáni halálát akkor ismerte el az Iszlám Állam, amikor fegyveresei Szíriában és Irakban egyre több területet veszítenek az Egyesült Államok által támogatott erőkkel szemben. Az iraki hadsereg Moszul, a szélsőségesek utolsó iraki bástyájának ostromára készül, Szíriában az amerikai támogatású egységek azért vívnak hadjáratot, hogy áttörhessenek Rakka, a terrorszervezet szíriai "fővárosa" felé.