Mégis megbundázhatták a rektorválasztást a Semmelweis Egyetemen

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A VS.hu úgy értesült, hogy csütörtökön megismétlik a szenátusban a rektorjelölést. Az április 8-ai szavazással szemben a felsőoktatási államtitkár emelt kifogást.


A Semmelweis Egyetem szenátusa április elején zárt ülésen, titkos szavazással döntött a rektorjelölt személyéről. Hivatalosan csak annyit közöltek, hogy a testület ismét a jelenlegi rektort, Szél Ágostont jelöli az egyetem élére.


Sajtóértesülések szerint azonban az eredmény szoros, 19:17 volt, így a másik pályázó, Merkely Béla nem sokkal maradt le a versenyben. A nemzeti felsőoktatási törvény értelmében a szenátus javaslatát a szaktárca vezetője küldi meg a köztársasági elnöknek, aki július 1-jével 3 éves időtartamra bízza meg a Semmelweis Egyetem új rektorát.

A szavazás után azonban a VS.hu több forrásból is olyan jelzést kapott, hogy a voksok összeszámlálásakor helytelenül jártak el. Szabálytalan volt a szakszervezeti és az egyéb munkakörben foglalkoztatott tagok száma a szenátusban. Ez a törvény szerint maximum 5-5 százalék lehet.

A Semmelweis Egyetem szenátusának létszáma 40 fő volt a Testnevelési Egyetem kiválásáig. A kiválással tavaly szeptemberben lecsökkent a létszám 36 főre, ezért a szakszervezeti és az egyéb tagok számát is le kellett volna csökkenteni kettő-kettőről egy-egyre. Ezt hónapokig nem tették meg.


Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, az intézmény névadójának, Semmelweis Ignácnak festménye előtt, az egyetem szenátusi termében.


Amikor pedig februárban, két hónappal a rektorválasztás előtt négy újabb oktatói helyet adtak hozzá a 36 főhöz, akkor egyúttal arról is döntöttek, hogy ezekre a helyekre csak júniusban választják meg a tagokat. Így virtuálisan ismét 40 fő lett a létszám, a szakszervezeti és az egyéb tagok is maradhattak 2-2 fővel. Valójában azonban a létszám 36 maradt, így a szakszervezeti és az egyéb tagok aránya együttesen több mint 11 százalékot tett ki a megengedett legfeljebb 10 százalékkal szemben.

Amikor a VS.hu néhány hete erről érdeklődött, akkor az egyetemtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Szenátusban a rektorjelölt-választáskor az érvényesen betöltött mandátumok alapján 36 fő szavazhatott.


A szavazati arány megállapítása a betöltött mandátummal rendelkezők száma alapján történt. A 36 fő között 2-2 fő szakszervezeti és egyéb munkakörben foglalkoztatott személy delegálására került sor.

Márpedig ez alátámasztja azt a vélelmezést, hogy a szakszervezeti és egyéb tagok felülreprezentáltak voltak a szenátusban. Arra a kérdésre, hogy az eredményről tájékoztatták-e az Emberi Erőforrások Minisztériumát, azt a választ adta az egyetem, hogy a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal is jelen volt a szaktárca képviselője a rektorjelölt-választáson, és jelenlétében fogadta el a szenátus az eljárásrendet. A szenátus pedig megküldte a határozatot és a szavazatok pontos megoszlását tartalmazó jegyzőkönyvet a fenntartónak.

A Semmelweis Egyetem most azt közölte, hogy csütörtökön ismét rektorjelöltet választ az egyetem. Az újbóli szavazás azt követően vált szükségessé, hogy Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár kifogással élt a Semmelweis Egyetem szenátusának április 8-ai ülésén hozott határozatával szemben, amellyel ismét Szél Ágostont jelölték az egyetem élére.

A szaksajtó az eredeti pályázat benyújtásakor úgy értesült, hogy míg Szél Ágoston – aki három éve a stabilitás és együttműködés programját hirdette meg – az elért eredményeket és a megkezdett rendezés folytatását hangsúlyozta, addig az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, Merkely Béla a struktúraváltás és a fejlesztés mellett érvelt, mondván, „nem mindegy, hogy a megszorítás fókuszában a fiskális egyensúly rövidtávú megteremtésének szándéka áll, avagy a stratégiai fejlesztésből fakadó előremenekülés”.