Mégis maradhat Obama nagybátyja az USA-ban

Onyango Obama ötven éve él Amerikában és jó erkölcsű – csak ezért nem toloncolták ki őt az országból.


Az Egyesült Államokban maradhat Barack Obama amerikai elnök kenyai születésű nagybátyja, aki közel fél évszázada él már az országban, egy ideje illegálisan – ilyen döntést hozott kedden egy bostoni bíró. Leonard Shapiro a bevándorlási törvény ama cikkelyére hivatkozott, amely szerint állandó lakhatási engedélyt kaphat az a személy, aki 1972 előtt érkezett az Egyesült Államokba és jó erkölcsű. A 69 éves Onyango Obama a bíróság elé állva közölte, hogy ötven éve él az Egyesült Államokban, rendszeresen fizetett adót, és csak egyszer hajtottak végre ellene hatósági kényszerintézkedést. Fotó: Europress/AFP/Framingham Police Department


Onyango Obama ügye ittas vezetés miatt került előtérbe

Az amerikai média szerint Onyango Obama 1963-ban érkezett Kenyából az Egyesült Államokba, és a massachusettsi Cambridge-ben tanult. A férfinak 1970 végéig el kellett volna hagynia az Egyesült Államokat, mert lejárt a vízuma, de ezt nem tette meg, holott többször – utoljára 1992-ben – hozott a bíróság olyan döntést, hogy ki kell őt toloncolni az országból. Az idős férfinak tavaly augusztusban gyűlt meg a baja a bevándorlási hatóságokkal, miután Bostonban rajtakapták ittas vezetésen, és terepjárójával majdnem nekiment egy rendőrautónak. Onyanga Obamát őrizetbe vették, és több mint két hetet kellett börtönben töltenie. Az ominózus incidens után adott ki közleményt a Fehér Ház arról, hogy Barack Obama sosem találkozott édesapja kenyai féltestvérével. Onyango Obama azonban ezt kedden cáfolta a bíróság előtt, mondván, az unokaöccse a nyolcvanas évek végén három hetet töltött vele Cambridge-ben, a Harvard Egyetem joghallgatójaként.

A bíró már egy másik Obama-rokonnak is adott menedékjogot

Leonard Shapiro bíró 2010-ban menedékjogot adott Barack Obama nagynénjének, Zeituni Onyangónak is. Barack Obama akkoriban azt mondta, nem tudott róla, hogy rokona illegálisan tartózkodott Bostonban. Az ügy a 2008-as választások előtt került napvilágra, de nem befolyásolta a választások kimenetelét.

„De vajon ki zörget? »Nézz ki, fiam Sára: / Valami szegény kér helyet éjtszakára: / Mért ne fogadnók be, ha tanyája nincsen, / Mennyit szenved úgy is, sok bezárt kilincsen!« / Visszajő a lyánka, az utast behíván. / Béna harcfi lép be, sok jó estét kíván: / »Isten áldja meg a kendtek ételét is, / (Így végezi a szót), meg az emberét is.«”