Mégis licitálhat külföldi állami földre

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Egy friss kormányrendelet alapján nem csak magyar állampolgárok indulhatnak az állami földek megvételére irányuló árveréseken.


Nem csak magyar állampolgárok indulhatnak a nyilvános földárveréseken – derül ki a Magyar Közlöny keddi számában kiadott rendeletből. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szignált, szerdán életbe lépő passzus módosítja a Nemzeti Földalaphoz tartozó földek nyilvános árverezését szabályozó rendelkezést, méghozzá úgy, hogy az árverezők eddig meghatározott köréből kiveszi azt a kitételt, hogy „magyar állampolgárságú”. Az adott bekezdés eddig így szólt: „Az árverési eljárásban árverezőként a Földforgalmi tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú természetes személy vehet részt.”

A helyben lakás tehát továbbra is kitétel, illetve továbbra is csak magánszemélyek licitálhatnak a hamarosan induló és a kormány szándéka szerint év végére lezáruló folyamatban.

Az utolsó pillanatban megtörtént módosítással vélhetően az Európai Unió aggályait igyekeztek eloszlatni. Az EU-n belül ugyanis nem megengedett a nemzeti alapú megkülönböztetés. Ennek megfelelően a 2013-ban elfogadott földforgalmi törvény is úgy határozza meg a földművest, hogy „Magyarországon nyilvántartásba vett belföldi természetes személy, illetve tagállami állampolgár”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyáron, az állami földek privatizációjának meghirdetésekor még arról beszélt, hogy az árveréseken csak magyar állampolgárok indulhatnak.