Mégis letagadnák az undorító menzaebédet, a szülők kiakadtak

Forrás: beol.hu

-

Ehetetlen, gusztustalan ebédről – fokhagymás harcsaapró csicsókás burgonyával – posztolt egy békéscsabai szülő képet a napokban a Facebookra, a képet több mint hétezren osztották meg. Az étkeztetőcég szerdán bocsánatot kért a menüért, a polgármester vizsgálatot ígért, a Mintamenza viszont most mégis fontosnak tartotta megvédeni az intézményt, mondván, nem valós a közzétett kép. A szülők máris jelezték: az ebéd a gyerekek szerint pontosan így nézett ki.


A békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény vezetője, Dávidné Tóth Edit szerdán a beol.hu-nak nyilatkozva azt mondta, hogy nem volt szerencsés választás a burgonyás csicsóka köret. „Ezért valamennyi étkezőtől elnézést kérek az intézmény valamennyi dolgozója nevében, ez az étel nem fog többet étlapon szerepelni. A csütörtöki napon valamennyi érintettet kárpótolni fogjuk” – fogalmazott.

A Facebookon terjedő bejegyzésen túl ugyanis az egyik iskola igazgatója külön is jelezte, hogy a gyerekek nem ették meg az ételt.

A bejegyzést megosztó szülő, bár nyilvános posztját több mint hatszázan lájkolták és hétezren megosztották már, személyiségi jogokra hivatkozva megtiltotta, hogy idelinkeljük azt. A képen az egyébként felismerhetetlen harcsaapró és a köret látható egy műanyagtányéron.


A Mintamenza szerint kamu

A Gyermekélelmezési Intézmény 2011 decemberében csatlakozott a Mintamenza programhoz, melynek célja az egészséges táplálkozás bevezetésén túl az új, a gyerekek számára eddig ismeretlen ízek bevezetése. A Mintamenza Csapat szerint a kép biztosan nem a felszolgált ebédről készült. Facebook-oldalukon azt közölték, hogyMindenekelőtt tudni kell, hogy a Gyermekélelmezési Intézmény által ellátott oktatási intézményekben nem használnak egyszer használatos edényeket, tehát a megosztott kép biztosan nem a gyermekeknek tálalt étel. A fotó alapján feltételezhető, hogy a tányérra »összeöntött« adagok láthatók.

A szülők késedelem nélkül reagáltak: „Az én lányom nem válogatós, de ez nála is kiverte a biztosítékot”; „Nem összeöntött adagok, a fiam azt mondta, ez így nézett ki” – írták, de voltak, akik porcelántányérban felszolgált, hasonló állagú ételről tettek közzé képet, amely iskolai ebédlőben készült.


Azzal, hogy egészséges címszó alatt ilyen jellegű ételeket tesznek gyermekeink elé, pont az ellenkezője tudatosul bennük.... hogy ami egészséges, az gusztustalan és ehetetlen

– írta az egyik szülő.


Hasonlóképpen gondolja a város független polgármestere is, aki ugyancsak a Facebookon azt írta, hogy személyesen fogja ellenőrizni a békéscsabai menzákat, mert „a Minta-Menza általam is támogatott célját – az egészséges táplálkozás népszerűsítését, az egészséges, helyben megtermelt alapanyagok használatát – a békéscsabai konyhák nem tudják teljes körűen a gyermekek igényeinek megfelelően és színvonalasan megvalósítani”.


Személyesen fogom ellenőrizni a menzákat BékéscsabánMa délután beszéltem a Gyermekélelmezési Intézmény igazgatójával a...

Szerző: Szarvas Péter2015. november 4.

A Mintamenza

A program a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) összefogásával indult el. Békéscsaba és Gyula vállalták először a Mintamenza program célkitűzéseit és kereteit, amit az ÁNTSZ országos vezetése is támogatott, illetve más megyéknek is továbbajánlott.