Mégis lesz műtét ügyeleti időben a szegedi klinikán

Fotó: Schmidt Andrea

-

A központi műtőben dolgozók három hét haladékot adtak a klinikai központnak a megegyezésre, különben ügyeleti időben nem dolgoznak.


Három hét haladékot adtak a szegedi klinikák központi műtőjében dolgozók a klinikai központnak, hogy megegyezzenek az önként vállalt túlmunkáért járó bérezésről. Ellenkező esetben további bejelentés vagy tárgyalás nélkül befejezik a munkát.


A műtő dolgozói úgy nyilatkoztak a Délmagyarnak: eddig senki nem volt tekintettel a „zöld manókra", akik szinte láthatatlan módon, de emberfeletti munkával állnak helyt a műtőkben. Mi viszont tekintettel voltunk a betegekre, akik nem maradhatnak ellátatlanul. Reméljük, azzal, hogy megtettük ezt a gesztust, nem csak időt adtunk a klinikai központnak, hogy megoldást keressen. Mindenesetre ígéretet kaptunk arra, hogy minden lehetséges módon kiállnak értünk.

Az utolsó pillanatig bizonytalan volt, péntek délutántól lesz-e ügyeletes személyzet a szegedi klinikák központi műtőjében, vagyis tudnak-e operálni az orvosok délután fél 4-től hétfő reggel fél 8-ig, ha arra szükség van. A lap korábban azt írta: elege lett a központi műtő 28 fős személyzetének abból, hogy a törvényes havi 2 helyett 5-6 ügyeletet kénytelenek vállalni, hogy a rendszer működőképes maradjon, méltányos bérezést azonban nem kapnak önként vállalt túlmunkájukért.

A műtősök segítik az operáló orvosok munkáját, 24 órás ügyeleti készenlétben állnak, akárcsak a doktorok. Mindezt havi nettó 130 ezer forintért. Másfél hónapja jelezték a klinikai központ vezetésének, hogy ha nem születik megállapodás a pótlékokról, májustól már csak a törvényes mennyiséget ügyelik. Kéréseikkel nem foglalkozott érdemben senki, ezért állt elő az a helyzet, hogy még csütörtök kora délután is úgy tűnt, nem lesz ügyeletes a műtőkben. A törvényben előírt mennyiséget ugyanis már most szinte teljesen ledolgozták, így készek voltak leállni a munkával.