Mégis lehet tüntetni a szocsi téli olimpia alatt

Fotó: Europress/AFP/Valery Hache / Europress/AFP/Valery Hache

Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyezte a tüntetéseket a szocsi téli olimpia idejére, ám a demonstrációkról egyeztetni kell a város vezetésével és a biztonsági szervekkel.


Putyin korábban semmilyen, nem az olimpiával kapcsolatos rendezvényt nem engedélyezett. Erről szóló, tavaly augusztusban aláírt rendelete szerint az ilyen megmozdulásokat „más időpontban” tartották volna meg. Az elnöki rendeletet viszont most módosították. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tavaly december elején - az év végi volgográdi merényleteket megelőzően - készítette elő a változtatást. Az FSZB azzal indokolta javaslatát, hogy az olimpiai játékok alatt valószínűsíthető tömegrendezvényeket így lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alatt tartani. A titkosszolgálatok tudomására jutott, hogy több szervezet készül tüntetni a szocsi téli olimpia idején. Az új orosz elnöki rendelet szerint Szocsi területén, illetve a hozzá tartozó tengerszakaszon, amelyekre a fokozott biztonsági intézkedések érvényesek, csak kijelölt helyen, a város vezetésével, a belügyi szervekkel és a szövetségi biztonsági szolgálattal egyeztetve lehet demonstrálni, vagyis olyan tüntetéseket, felvonulásokat tartani, amelyek „nem állnak kapcsolatban az olimpia lebonyolításával”. A Fekete-tenger partján lévő orosz üdülővárosban február 7-től 23-ig rendezik meg a téli olimpiát, majd március 7. és 16 között a paralimpiát. Vlagyimir Putyin jelenleg Szocsiban tartózkodik, az olimpiai létesítmények állapotát ellenőrzi.


Tiltakozások Putyin ellen, bojkott az olimpiával szemben

Tavaly decemberben előbb Joachim Gauck német államfő jelentette be, hogy nem utazik el a téli olimpiára, majd Washingtonban és Párizsban is közölték, hogy sem az elnökök, sem magas beosztású állami tisztviselők nem vesznek részt a nemzetközi játékok rendezvényein. Putyin azért is sok bírálatot kapott, mert júniusban aláírta a homoszexualitás propagálását, így a melegfelvonulásokat tiltó törvényt. Emiatt többen is felszólították a sportolókat arra, bojkottálják a szocsi téli olimpiát. Az orosz elnök később azt mondta, a meleg sportolókat is várják az olimpiára.

A jövő eseményeit nem tudjuk a jelenbeliekből kikövetkeztetni. Az oksági kapcsolatba vetett hit a babona.
Ludwig Wittgenstein