Mégis lehet perelni a szóvivőket kijelentéseikért

Forrás: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Ez azután lett különösen érdekes, hogy Bajnai Gordon, volt miniszterelnök beperelte Hoppál Pétert, a Fidesz volt szóvivőjét. Korábban már Kocsis Máténak és Zsigó Róbertnek is bocsánatot kellett kérnie a volt miniszterelnöktől.


A pártszóvivők is perelhetőek kijelentéseikért - mondta ki a Kúria abban a perben, amelyet Bajnai Gordon volt miniszterelnök indított Hoppál Péter, volt Fidesz-szóvivő ellen.


A volt miniszterelnök, az Együtt-PM korábbi vezetője 2013-ban indított személyiségi jogi pert Hoppál Péter ellen, mert szerinte a Fidesz szóvivője megsértette a jó hírnévhez való jogát, amikor például azt állította, hogy Bajnai megrendelésére "balhézott és tört-zúzott a Bajnai-gárda korábban a Fidesz-székházánál", vagy hogy Bajnai ingatlanadót akar kivetni a nyugdíjasokra is.

Bajnai keresetét első fokon a pécsi törvényszék, majd másodfokon a pécsi ítélőtábla is elutasította. A Kúria viszont úgy látta, hogy a szóvivő, így az alperes Hoppál Péter is


szuverén személyiség, saját gondolatokkal, meggyőző érvrendszerrel.

Az ítéletet az Index szerezte meg, ebben a Kúria emlékeztet arra, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a valótlan tények állítására, és fokozott felelősséggel kell erre figyelniük azoknak, akiknek hivatásszerű feladata a közvélemény tájékoztatása.

Korábban Kocsis Máté fideszes kommunikációs igazgatót és Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőt is arra kötelezte a bíróság, hogy kérjen bocsánatot Bajnaitól. Kocsis a Fidesz-székház foglalásával, Zsigó pedig a Hajdú-Béttel kapcsolatban állított valótlant Bajnairól, ezért ítélte el őket a bíróság. Zsigó a Magyar Nemzet apróhirdetési oldalán, Kocsis pedig az MTI országos sajtószolgálatán keresztül kért bocsánatot pár hónappal ezelőtt.