Mégis lehet még pályázni mosógépre!

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

A minisztérium elismerte, hogy az internetes rendszer leállt, így 13 óráig még fel lehet tölteni az adatokat Pest megyében és Budapesten.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az észak-alföldi régióban határozatlan időre felfüggesztette a mosógépek cseréjére kiírt pályázatot. A tárca közleménye szerint július 9-én, délután 2 óráig lehet még pályázni, utána már nem.

Az Otthon Melege Program keretében most a közép-magyarországi régióban lehet támogatást kapni mosógépvásárlásra.

A tárca közleménye szerint július 8-án, reggel 8 órától átmenetileg üzemzavar volt, ezért hosszabbították meg a pályázati határidőt, hogy "senki se essen el a pályázati lehetőségtől". Ennek megfelelően a közép-magyarországi régió lakosai július 8-án, 13 óráig nyújthatták be pályázataikat a beruházásokra. Tegnap még azt közölték, hogy csak szerdán 10 óráig nyitott még a tender.

A pályázat elvileg július 1-jétől szeptember 30-áig működne, de mindössze 500 millió forint a keret, és a néhány nap eltolással régiónként meghirdetett lehetőség immár a harmadik esetben is néhány óra alatt kimerült. A hónap eleje óta a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon hirdették meg a programot, most pedig a Budapestet és Pest megyét magába foglaló Közép-Magyarországon.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke minden esetben a berendezés vételárának 50 százaléka, de maximális értéke A+ kategóriájú gépek esetén 25 ezer forint, A++ kategóriájú gépek esetén 40 ezer forint, A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 45 ezer forint háztartási gépenként.

Hasonlóan elsöprő volt az érdeklődés ősszel is az Otthon Melege pályázataira, amikor bő 2 milliárd forintért hűtőgépeket és kazánt lehetett vásárolni jelentős támogatással.


Panaszáradat

Bár az online pályázati lehetőséget számos kritika érte, hiszen nem mindenkinek van internetes hozzáférése, és így éppen a kevésbé tehetősek szorulhatnak ki az állami segítségből, a minisztérium végig állította, hogy ez nyújtja a legnagyobb esélyegyenlőséget. Azt is állították, hogy a rendszer képes kibírni a hirtelen terhelést, amikor több ezer ember egyszerre akar felmenni a pályázati oldalra.


Olvasóink jelzései szerint ez azonban nem minden esetben volt így. A közép-magyarországi régióban például már az első nap reggel fél 10-kor nem engedte be a rendszer a pályázót. Próbált telefonálni az ügyfélszolgálatra, nem járt sikerrel; írt egy e-mailt, erre kapta a választ, vagyis hogy a keret 2 óra alatt betelt, de másnap, azaz 8-án 10 óráig még be lehet adni pályázatot.


A probléma csak az, hogy nem lehet beadni pályázatot, mert a rendszer egyszerűen nem enged semmit beírni. Ez egyrészt logikus, hiszen betelt a keret, viszont akkor miért kommunikálják, hogy még szerdán 10-ig lehet pályázni??? Amúgy is elég macerás a pályázás, miért kell hülyét csinálni az emberekből és őrületbe kergetni a vélhetően többnyire nem informatikus pályázókat? Nem az a bajom, hogy betelt a keret, ez benne volt a pakliban. Ez az ellentmondásos eljárás, ez a 'hoztam is, meg nem is' háborít fel – talán nem csak engem.

Ma reggel viszont újból feldühítette az olvasókat az akadozó pályázati lehetőség.Ma reggel 8-kor már a honlap se nyílt meg, nem hogy a pályázati felület. A telefonos ügyfélszolgálat folyamatosan foglalt, elérhetetlen. Ilyenkor miért nem tudnak benyomni egy automatikusan elhangzó üzenetet, hogy sorry, bezárt a bazár???

Kerestük a minisztériumot, de a közleményen kívül egyelőre nem kaptunk választ, hogy miért nem volt képes folyamatos működésre a feltöltőprogram, valamint az ügyfélszolgálat.