Mégis lehet közmunkás, aki közös megegyezéssel távozik

-

A felajánlott idénymunkát viszont továbbra is el kell fogadni, ha az ember nem akar kiesni a rendszerből.


A Napi Gazdaság szerint „életszerűbbé tenné” a közmunkásokra vonatkozó módosító indítványt Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár két másik fideszes politikussal együtt. Olyan módosítót adtak be ugyanis, hogy aki közös megegyezéssel távozik egy cégtől, mégis lehessen közmunkás, ha úgy hozza a sors. Az eredeti javaslat ugyanis őket is kivette volna a körből. Így – ha elfogadják a változtatást – a járási munkaügyi szervezetekre bízzák az állásvesztés okainak ellenőrzését.

Az továbbra sem változik, hogy kizárják a közmunkából azokat, akik a felajánlott idénymunkát visszautasítják, illetve akiket a munkáltató azonnali felmondással rúgott ki, utóbbi mögött ugyanis többnyire súlyos kötelezettségszegés áll.

Az egyszerűsített foglalkoztatással munkaerőt kereső vállalkozások a jövőben a polgármesternél bejelenthetik, hány embert foglalkoztatnának május és november között. Czomba Sándor viszont nem szeretné, hogy a polgármestereknek munkaerő-közvetítéssel kelljen foglalkozni, így a különböző kötelezettségekről szóló részeket is törölné a módosításból.