Mégis kerülhetett ki káros anyag az Illatos útról

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Egy új Greenpeace vizsgálat szerint kikerülhetett valamiféle szennyeződés a Budapesti Vegyiművek egykori telephelyéről.


Kül- és beltéri pormintákat vizsgált a Greenpeace a budapesti Illatos út környéki magánlakásokban és egy cég telephelyén, az eredmény pedig lesújtó: három szennyező anyagot is kimutattak, amelyből kettő szinte biztos, hogy a Budapesti Vegyiművek területéről juthatott ki.

A jó hír ugyanakkor az, hogy akut, egészségre közvetlenül káros mennyiségben nem találtak szennyezést, ám ezen anyagok megjelenése így is aggodalomra adhat okot - olvasható a szervezet közleményében.

Éppen ezért a Greenpeace azt kéri a kormánytól, hogy:

  • Haladéktalanul vizsgálja ki, hogy az Illatos út mérgei veszélyeztetik-e a környéken élő lakosokat – és ha igen, hogyan.
  • Tegyen meg mindent azért, hogy az egykori BVM területén mielőbb megkezdődjön a teljes kármentesítés. Fontos, hogy a hatóságok garantálják: ne történjen az elszállítás során kiporzás, mert a felszedett hordók alatt és környékén maradt vegyi anyagokat szabadon kihordhatja a szél.
  • Követeljen meg valós pénzügyi garanciát a veszélyes anyagokkal, technológiákkal dolgozó cégektől. Ez szavatolná „a szennyező fizet” elvének gyakorlati érvényesítését, és a károkért felelős vállalkozások pénzügyi helytállását a környezetben általuk okozott károkért. Egy ilyen jogszabály biztosítaná, hogy a jövőben ne menjen el sok tízmilliárd forintnyi közpénz olyan kármentesítésekre, amikor az állam áll helyt a valódi felelősök helyett.

A Greenpeace ugyanakkor azt sem felejti el megjegyezni, hogy a mintavételük nem reprezentatív. A mérések célja pusztán annak vizsgálata volt, hogy egyáltalán kikerülhetett-e a Budapesti Vegyiművek területéről a szennyezés, és elérhette-e a lakott területeket. A méréseik eredménye ezt valószínűsíti - szögezi le a szervezet.


Egy részét már elszállították

A Budapesti Vegyiművek egykori telephelyén eredetileg tárolt 2300 tonna anyagból már 1300-at elszállítottak, nagyobb részük Dorogra, a speciális hulladékmegsemmisítőbe került. Illés Zoltán, a Fidesz egykori környezetvédelmi szakpolitikusa is a teljes kármentesítést sürgeti, ahogy azt is, hogy az ehhez szükséges milliárdokat teremtse elő a kormány.

Nem az első vizsgálat volt

Október elején került nyilvánosságra az a dokumentum, melyben a helyi, IX. kerületi önkormányzat által indított vizsgált eredményeit foglalta össze. Eszerint a közeli lakótelepeken végzett kutatás megállapította, hogy bár vészhelyzet nincs, azaz azonnali beavatkozásra sincs szükség, de locsolni, növényt termeszteni és játszóterezni sem igazán ajánlott.

Az összesített jelentésben azt írták, hogy ”mivel a Budapesti Vegyiművek telephelyétől a talajvíz áramlási irány a Duna irányába mutat, valamint az Illatos árok észak felé hidrogeológiailag lezárja a szennyezés terjedését, így a vizsgált lakosság által érintett területek a szennyezés a felszín alatti vízzel nem terjed”.


Tisztába tennék az Illatos utat

Haladéktalan vizsgálatot, teljes kármentesítést és pénzügyi garanciákat követelt a Greenpeace a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén.

Szerző: VS.hu, 2015. október 22.