Mégis kellenek a multik, mert megtorpant a gazdaságunk

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

Júliusban csak az előző évhez képest nőtt valamelyest az ipar teljesítménye, az előző hónaphoz képest visszaesett. A kormánytagok a következő napokban több beruházást is bejelentenek, de ezek egytől egyig külföldi nagyvállalatokon múlnak.


A magyar ipar júliusban 3,4 százalékkal termelt többet, mint egy évvel korábban. Ez azért sem kedvező, mert a forró nyár miatt a mezőgazdaság teljesítménye még ennél is erőteljesebben esett vissza, így a gazdaság egészének a növekedése is elmaradhat a korábban várttól, miután már a második félévben is 2,7 százalékra mérséklődött a GDP növekedési üteme.


A KSH egyelőre csak az előzetes becslését tette közzé az ipari termelés júliusi eredményéről, így azt nem lehet tudni, mely ágazatok lassultak le. Mindenesetre a júniusi teljesítménynél 0,7 százalékkal volt gyengébb a nyár közepe. Igaz, a júniusi növekedés kiugró, 11 százalékos volt.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára mindenesetre már ennek alapján is bizakodó. Szerinte meglehetősen magas a külpiaci kereslet a magyar termékek iránt, különösen a gépjárművek esetében, így az év második felében is emelkedhet az ipari termelés.

Az elemzők sem aggódnak. Balatoni András az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar kilátásai változatlanul kedvezőek, a megrendelés-állományok magas szinten vannak, az előző évhez képest bővültek. A nyári éves indexekből ugyanakkor nem lehet megállapítani, hogy a termelés leállásai miatti egyszeri megingásról, vagy a konjunktúra lanyhulásáról van-e szó - tette hozzá. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az ipari termelés lassulása átmenetinek tekinthető, és a következő hónapokban gyorsulhat a termelés dinamikája.


Siemens, Audi, Bosch, Opel – mind erősít

Tény, hogy az Audi Hungária Motor Kft. második logisztikai központját avatja fel ma Győrben. Itt várhatóan 700-1000 ember kap munkát. Jelenleg 440-en dolgoznak az Audi magyarországi logisztikai bázisán.

Szijjártó Péter szerdán ismerteti a Bosch-csoport miskolci beruházási terveit. A kapacitásbővítés 425 új munkahelyet teremt, 30 millió euróból valósul meg, ehhez a magyar kormány 1,2 milliárd forintos támogatást nyújt.

Szentgotthárdon az Opel fogja átadni új tudásközpontját, melynek része a szombathelyi duális gépészmérnökképzés gyakorlati oktatóterme. A képzésre idén nyolcvan hallgatót vettek fel, közülük hetvenkilenc államilag finanszírozott.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig éppen ma ad tájékoztatást arról, hogy a Siemens Zrt. a kormánnyal kötött stratégiai szerződés óta a csepeli telephelyen tovább bővítette gyártókapacitását, a munkahelyek létszáma pedig közel kétszázzal nőtt.