Mégis kapott adatokat az Állami Számvevőszék az ÚNK-tól?

Fotó: MTI/MTVA / Nagy Lajos

-

Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. szerint ők több ezer dokumentumot adtak az ÁSZ-nak.


Nem tudta ellenőrizni az Állami Számvevőszék az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft-t (ÚNK), mivel a társaság nem bocsátotta a hatóság rendelkezésére az adatokat – közölte tegnap az Állami Számvevőszék.

Erre válaszul az ÚNK csütörtöki közleményében azt írja, hogy az ÁSZ felhívásának eleget téve, több mint 3500 oldalnyi dokumentumot adott át és mintegy 1,5 gigabájtnyi adatot töltött fel az ellenőrző szervezet informatikai rendszerébe.

A 4 évre visszanyúló, 22 pontból álló több ezer oldalnyi adatigénylésre reagálva az ÚNK arra kérte az ÁSZ főtitkárát, hogy hosszabbítsák meg az adatok átadására adott szűk határidőt. Az adatszolgáltatás meghosszabbítására azért volt szükség, mert az elmúlt 4 évben több alkalommal cserélődött a cég menedzsmentje, az iratok őrzésének helye pedig 2015 júniusában megváltozott. Az iratok a jelenleg is székhelyül szolgáló Bajza utcai irodaházba kerültek, amelyeknek egy része a 2015. augusztus 17-i budapesti felhőszakadás miatt károsodott, azonosíthatatlanná vált. Erről az ÚNK menedzsmentje az ÁSZ-t írásban tájékoztatta - olvasható a közleményben.

Éppen ezért hamis az az állítás - írják -, hogy az ÚNK megtagadta az adatszolgáltatást, ezért nem adott át adatot. Az ÚNK azt is vállalta állítása szerint, hogy amennyiben a sérült adatokat rekonstruálni tudja, további adatszolgáltatási kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz.

A közlemény szerint az ÁSZ közleményével és jelentésével kapcsolatban az ÚNK vezetősége kifogással fog élni.


Tiltakozik az Együtt

Időközben Juhász Péter, az Együtt politikusa az ÚNK székházánál tüntetett. Az irodához a rendőrséget is kihívták és amíg kiérnek, „biztosítják a helyszínt". Az irodában tartózkodókat felszólították, hogy ne tüntessék el a bizonyítékokat, mert az bűncselekmény - olvasható Juhász Facebook-oldalán.


Mint írta, „ha a hatóság a norvég adófizetők pénze miatt lerohanta az egyébként teljesen részletesen elszámoló civil szervezeteket, akkor követeljük, hogy a Fidesz köreihez tartozó szervezetek ellen is így lépjen fel."


Megszálltuk az Új Nemzedék Központ Irodáját, mert nem hajlandóak elszámolni a pénzünkkel. A rendőrséget kihívtuk. Részletek az előző posztban.Oszd meg!

Posted by Juhász Péter on Wednesday, 2 March 2016