Mégis, hogyan énekelhet egy muszlim a szexről?

Fotó: Getty Images / Kevin Winter

-

A legnépszerűbb mai fiúcsapatból, a One Directionből kivált Zayn Malik első szólóslágere 60 országban vezeti a slágerlistát. A brit énekes nem csupán az új Justin Timberlake, hanem sok-sok muszlim fiatal számára példakép is. És mi köze 2001. szeptember 11-hez?


Számos példa volt már arra, hogy valaki egy fiúcsapatból kiválva kezd sikeres karriert, és eléri a művészi nagykorúságot: George Michaeltől Robbie Williamsig nem egy világsztárnak ott kellett hagynia a főleg tinilányoknak éneklő együttesét ahhoz, hogy komolyan vegyék. A legadekvátabb példa erre az N’SYNC-et faképnél hagyó Justin Timberlake, aki pár év leforgása alatt lett göndör hajú tinibálványból Michael Jackson állítólagos utódja, de legalábbis a kritika által is elismert énekes.

Erre az útra lépett rá Zayn Malik is, amikor most megjelentette az első single-jét, a Pillowtalkot, amely majdnem egyszerre jelent meg a One Direction új számával, a Historyval (és az övét többen is nézték meg a YouTube-on). Míg az utóbbi egy futószalagon gyártott popdal a sok közül, addig a Pillowtalk egyértelműen az R&B stílusjegyeit mutatja, és semennyire nem hasonlít a fiúcsapat rágógumipopjára.Ha a hasonló pályát befutó elődöket nézzük, akkor a One Direction legjobb hangú tagjának tartott, trendérzékeny Malikból (aki csak Zaynként jegyzi az új dalt) egy-két év alatt könnyedén a saját jogán is elismert előadó lehet, még úgy is, hogy ez az új dal azért még messze van mondjuk Timberlake slágereinek szintjétől. Malik esetében viszont van egy olyan tényező, amellyel semelyik korábbi sorstársának nem kellett megküzdenie: már most ő a popzene első globális muszlim popsztárja.

Nem mintha ne lettek volna muszlimok a poptörténetben, de ilyen szintű sikereket még egyikük sem ért el. Sőt közülük is a többség olyan, aki később tért át az iszlámra: mint például Cat Stevens, a hetvenes évek sikeres énekes-dalszerzője, akiből 1977-ben Yusuf Islam lett, és utána harminc évre le is állt a zenéléssel. Meg nem erősített hírek szerint nemrég Janet Jackson is felvette a férje, egy katari üzletember vallását. Néhány rapper pedig nem is a történelmi iszlámhoz, hanem az amerikai feketék valamelyik muszlim irányzatához csatlakozott, mint például Nas vagy Busta Rhymes.

Vannak persze született muszlim sztárok is, akik közül a szenegáli Akon vagy a szomáliai K’naan már elértek nagyobb nemzetközi sikereket is, de valódi rajongótáborral rendelkező popzenei brand még nem volt köztük. Most Zayn Malik az lehet.


A One Direction 2010-es megalakulásakor


Kezdettől fogva kilógott

Zayn a nagyszámú ázsiai bevándorlójáról is ismert yorkshire-i iparvárosban, Bradfordban született, egy pakisztáni apa és az iszlámra áttért angol anya gyermekeként, a szülei pedig őt is, és testvéreit is muszlimnak nevelték. Zayn 17 évesen jelentkezett a brit X-Factorba, ahol ugyan elvérzett a selejtezőkben, de négy másik énekessel együtt a műsor kitalálója, Simon Cowell javaslatára összerakták őket egy fiúcsapattá – ez lett a One Direction. Ebben a többi tag mind fehér angol vagy ír volt, Malik ezért kezdettől fogva kilógott a származásával és a vallásával is.

Igaz, az utóbbiból semmit nem láttak rajta azok, akik az iszlámot a világi örömök teljes megvonásával azonosítják: az éveken keresztül tinilányok millióit vonzó együttesből Zaynnak volt a legtöbb tetoválása, neki voltak a legmenőbb frizurái, és ugyanazt a csajozós celebéletmódot élte, mint a többiek, egyszer még olyan videó is napvilágra került róla, amin füves cigit szívott. Ugyanakkor ő bírta a legrosszabbul az állandó nyilvánosságot, és a médiában a visszahúzódó és magának való fiúként ábrázolták. Ő számított a rejtélyes tagnak az együttesben, sőt a csapat rossz fiújaként is marketingelték.

A One Direction kezdettől fogva egy jól elkülöníthető közönségnek szólt, és az azon kívülieknek nem is feltétlenül tűnhetett fel, mennyire elképesztően népszerű az együttes, amely a 2010-es évek egyik legsikeresebb előadója világszerte, akár a lemezeladásokat, akár a turnékat, akár a Twitter-, Facebook-, Instagram-követőket nézzük. Jellemző az együttes rajongóira, hogy nem is csak a One Directionért, hanem elsősorban valamelyik tagért vannak oda – a legnépszerűbbnek, Harry Stylesnak például egy kicsivel több Twitter-követője is van, mint magának az együttesének. Az 1D kora tizenéves rajongói alkotják talán az internet legfanatikusabb, halálos fenyegetésektől és a zenekar tagjaira vonatkozó, rendkívül jól dokumentált szexuális fantáziálásoktól sem visszariadó táborát.

Bár a zenéjükben semmi olyan nincs, amit egy felnőtt ember ne hallott volna már százszor, azért fontos azt is megemlíteni, hogy a One Direction nem a szó Backstreet Boys-i értelmében boyband: a tagok mind remekül énekelnek, van hangszeres tudásuk, és tánckoreográfiák helyett a hangjuk van az előtérben, sőt részt vesznek a dalszerzésben is. Ráadásul nem sokat ünnepeltethették magukat: az idejük nagy részében turnéztak, médiaszerepléseknek tettek eleget, a maradék időben új dalokat vettek föl, és ebből a mókuskerékből lett elege Zaynnek, aki a keresetéből előbb nagy házat vett a szüleinek és testvéreinek, majd tavaly márciusban – nem sokkal azután, hogy a bulvárlapok arról cikkeztek, megcsalta az akkori barátnőjét – kilépett az együttesből. (Amely most szünetet tart, és egyre többet hallani arról, hogy a szétválás végleges lesz.)


Zayn Malik 2015-ben egy divatbemutatón


Akkor Malik azzal indokolta a döntést, hogy szeretné egy normális fiatal életét élni, de hamar kiderült, hogy esze ágába sincs feladni a popkarrierjét, csak nem akar osztozni rajta a többiekkel. Nyáron már kiszivárgott egy új száma, novemberben pedig először adott hosszabb interjút a Fadernek, melyben arról is beszélt, hogy mennyire elnyomták az egyéniségét a One Directionben, és hogy sose hallgatta volna magától a dalaikat. No meg azt is, hogy valami cool cuccot szeretne csinálni, ami az ő értelmezésében az a fajta alternatív vagy future R&B, amit Frank Ocean, The Weeknd vagy Miguel is énekel, és amilyen a Pillowtalk is szeretne lenni. És amelyben fontos szerep jut a szexnek is. És ilyenkor szokás megkérdezni, mégis hogyan énekelhet egy muszlim a szexről?


Boyband-dzsihád

A nyugati világ legnépszerűbb muszlim popsztárjaként Zaynt az iszlamofóbok ugyanúgy megtalálják, mint az ortodox muszlimok, az ázsiai fiatalok közül viszont sokan valamiféle példaképet is látnak benne. Már 2012-ben boyband dzsiháddal” és a tinilányok iszlamizálásával vádolta meg a radikális republikánus újságíró, Debbie Schlussel, no meg azzal, hogy csak azért vették be a One Directionbe, mert az iszlámot jól el lehet adni Nagy-Britanniában”. Ugyanabban az évben egy időre fel is függesztette a Twitterét a gyűlölködő üzenetek miatt, miközben egy Rucka Rucka Ali nevű YouTube-komikus írt egy dalt arról, hogy valójában Zayn állt a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények mögött.

A legnagyobb vihart Malik 2014-ben kavarta egy #freepalestine tweettel, ami után több halálos fenyegetést is kapott, de gyanúsították már azzal is, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz. Ami az utóbbit illeti, Malik pont, hogy ahhoz a kampányhoz adta az arcát, amely tavaly indult azért, hogy lebeszélje az ISIS-hez csatlakozó brit nőket a szándékukról. Ezzel ő a lehetséges példakép a Nagy-Britanniában élő muszlimok számára, és a bizonyíték rá, hogy nekik is vannak lehetőségeik.

A vallási fanatikusok pedig nem is tudják megbocsátani, hogy Malik egy lett a sok üresfejű híresség között, ahelyett, hogy csatlakozott volna a dzsihádhoz. Nem is beszélve a tetoválásairól és a fülpiercingjeiről, no meg a luxusruháiról és a dohányzásról. Ezeknek az érzelmeiknek gyakran hangot is adnak a Twitteren.De van-e akkor ellentmondás Zayn vallásossága és az életvitele között? Az anyja (aki a férje hatására tért át az iszlámra) azt mondta erről, hogy Zaynt és három testvérét vallásosnak nevelték, ügyelt rá, hogy a gyerekek rendesen mecsetbe járjanak, és a fia háromszor is elolvasta a Koránt. Ugyanakkor ő maga bátorította a fiát arra, hogy jelentkezzen az X-Factorba.

Bár Malik tisztában van vele, hogy a média számára leginkább a vallása miatt érdekes, igyekszik minél semlegesebben megnyilvánulni, ha erről kérdezik: Csak egy átlagos ember vagyok, aki amellett, hogy vallásos, ugyanazokat az átlagos dolgokat csinálja, mint bárki más. Szeretem a zenét, vannak tetoválásaim, elkövetek hibákat, valamint voltak kapcsolataim, és átestem szakításokon is. Büszke vagyok rá, ha egyesek saját magukat is látják bennem – mondta a Fadernek tavaly. A vallásod egyedül rád tartozik. Nem hiszem, hogy az emberek képébe kéne tolni lépten-nyomon – írta még évekkel korábban a Twitteren.

Mégis, ahogy egyre népszerűbb, óhatatlanul is ő lesz a popvilág díszmuszlimja, aki szükségszerűen az iszlám arca sokak számára. Legalább ennyire meghatározó vele kapcsolatban, hogy a popsztárok életét élő Zayn Malik nem illik bele abba a képbe, amely a nyugati társadalmakban él az iszlámról, és ennek nyomán egyre több szó esik arról, hogy mennyire fér össze az életvitele az iszlámmal. Nemcsak a muszlimok vitáznak egymás között arról, hogy akkor most bűn-e világi dolgokról is énekelni, hanem Malik sok-sok muszlim fiatalnak mutat egy lehetséges viselkedési modellt, mely szerint van egy harmadik út a vallási fanatizmuson és az ateizmuson kívül is. Valahogy úgy, ahogy mondjuk sok olyan ember is vallja magát katolikusnak, aki amúgy nem jár rendszeresen misére, és utoljára első áldozóként gyónt, még ha van is különbség a kettő között. Ugyanakkor az Európában élő muszlim fiatalokat is közelebb hozza a nyugati popkultúrához.

Most pedig Malik a január végén debütáló, és egyből a letöltési listák élére ugró új daláról büszkén mondja, hogy bizony a szexről szól, amely mindannyiunk életének része, méghozzá igen nagy része”, a Pillowtalk videoklipjében pedig egy szőke nővel csókolózik, miközben bevillan néha egy másik, csaknem meztelen nő képe is. A szőke nő (a modell Gigi Hadid) nem véletlenül szerepel a klipben, hiszen jelenleg ő Malik barátnője. Bennfentesek szerint ugyan ez inkább egy mindkét félnek rendkívül előnyös PR-kapcsolat, de Malik eddig is a popszakma cinikus játékszabályai szerint játszott, és ez a jövőben sem igen fog változni, pláne, hogy tavasszal jelenik meg az első albuma. Könnyen lehet, hogy jövő ilyenkor már csak alig fogják emlegetni vele kapcsolatban a One Directiont, a vallása viszont egész biztosan téma marad.

Az énekes egyelőre próbál ezzel minél kevesebbet foglalkozni, és szándékosan nem nyilvánul meg közéleti kérdésekben sem: Nem akarok ilyen értelemben befolyásolni senkit sem” – mondta a Fadernek. Eddig tényleg egy átlagos brit fiatalnak tűnhetett, aki még a többi átlagos brit fiatalnál is többet használja a "like" szót, de most, hogy még több figyelem irányul rá a jövőben, sokkal nehezebb dolga lesz.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!