Mégis hogy nézhetett ki Katalin ilyen jól 10 órával a szülés után?

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Tökéletes smink, rendezetten lobogó fürtök, gyönyörű ruha, és ráadásnak egy tűsarkú Jimmy Choo. Katalin alig pár órával a szülése után úgy lépett ki a kórház ajtaján, mintha csak egy délutáni teán vett volna részt. Édesanyákkal vetettük bele magunkat a hormonok és a sminkesek játékába.


Katalin hercegnő nemcsak kihordta és megszülte második trónörökösét, Charlotte-ot, Cambridge hercegnőjét (aki összességében most éppen a negyedik a sorban), hanem a szülés napján még meg is kellett mutatnia az alig tízórás lányát és persze saját magát is a nagy nyilvánosságnak. A baba nyilvánvaló cukiságán kívül nem mehettünk el szó nélkül amellett sem, hogy Katalin címlapkész állapotban lépett ki a londoni St. Mary's kórház ajtaján, és felvetődött bennünk a kérdés, hogy mindez hogy volt lehetséges. A Kensington-palota közlése szerint ugyanis május 2-án reggel 6.00-kor, a vajúdás kezdeti szakaszában vonult be a kórházba, 8.34-kor megszülte a kislányát, ehhez képest 18.10-kor az újszülöttel a karján már ki is libbent a Lindo Wing ajtaján, hogy integessen az alattvalóknak. Katalin szuperhősi képességeire főként akkor kezdtünk el gyanakodni, amikor egy 8,5 centis sarokkal ellátott nude Jimmy Choo cipőt választott arra, hogy néhány órával a szülés erőfeszítései után lépcsőzzön egyet.


Minden a helyén


Lehet, hogy a hercegnő csak egy festmény? Esetleg földönkívüli? Az egészet elcsúsztatták egy nappal? Vagy többel? Netán valójában egy béranya szülte meg a királyi babát Katalin helyett, ahogy azt a Mirror által idézett gyanakvó (vagy csak irigykedő) orosz nők feltételezik?

Édesanyákat kérdeztünk arról, hogy szerintük Katalin hogy tudta végigcsinálni ezt a mutatványt, és hogy ők hogy érezték magukat a szülés után pár órával.

Az első számú felelősnek a hormonokat kiáltották ki. „A természet egészen csodálatos, pár órával az apokaliptikus fájdalom után az ember azonnal elkezd felejteni. Én a szülés után pár órával már euforikus állapotban telefonálgattam, és hiába nem aludtam a szülés előtt, nem bírt lecsukódni a szemem. Szóval az adrenalin egy nagyon szuper kis tuningoló” – magyarázta Brigi. A magas sarkúban lebonyolított integetésre nem biztos, hogy képes lett volna, és Katalin duzzadt lábaiból ítélve szerinte a hercegnőnek sem volt túl kényelmes a Jimmy Choo, de egy komplikációmentes, természetes szülés után, egy gyönyörű gyerekkel a karjában „ez azért annyira nem lehetetlen”. Itt sokat számíthatott, hogy a második szülés általában könnyebb és gyorsabb, és a kisbaba sem volt extrém nagy: 3,7 kg-os súllyal született.


Charlotte Elizabeth Diana első nyilvános szereplése


Katalin fellépése nem lepte meg Hajnit sem: „Én tényleg tök jól voltam már pár órával szülés után, így bennem nem kelt visszatetszést vagy felháborodást a sugárzó Katalin, mert én is sugároztam. Az őrületes fájdalom abban a pillanatban tűnt el, amint a fiam felsírt, és felváltotta valami hihetetlen feldobottság, mintha befüveztem volna – hormonbomba nyilván. Amint felkelhettem – 2 óra múlva –, már jöttem-mentem a folyosón, akik pár órája még pocakkal láttak, nem akarták elhinni, hogy kint van a gyerek, én meg csak így jövök-megyek, mintha mi sem történt volna. Valószínűleg persze szerencsém is volt, mert a sorstársak bőven vánszorogtak vagy fel sem keltek aznap – talán mázli, talán genetika, nem tudom.”

Zsuzsi viszont a saját tapasztalatai alapján kicsit korainak érezte Katalin kivonulását. „A szülés után nekem két dolgot mondtak: igyak sokat, és kerüljem a függőleges helyzetet meg a hirtelen mozgást. A vérveszteség meg a további vérzés miatt nem volt tanácsos ugrálni. És ez, úgy tudom, mindenkire igaz: akármilyen könnyű egy szülés, nagy vérveszteséggel jár. Nekem elég könnyű és gyors szülésem volt, két órával a kórházba érkezés után már meg is volt a bébi, és tény, hogy az élmény (meg hogy sokkal rosszabbra számítottam, mint ahogy végül megúsztam) annyira felpörgetett, hogy a szülésznőnek kiabálnia kellett velem, hogy felfogjam, hogy ne járkáljak már” – idézte fel Zsuzsi, és hozzátette: „A szülés utáni órákban tényleg úgy éreztem magam, ahogy most Katalin kinézett, viszont egyáltalán nem úgy festettem. Hullasápadt voltam, és táskás szemű, és ugyanúgy fel volt dagadva a bokám, mint előtte, és mindenki más is így nézett ki, vagy inkább még rosszabbul. Ráadásul azért 10 órával később már múlik az adrenalin hatása, és szépen kipukkad az ember, szóval le a kalappal, hogy ilyen kecsesen sétált le a lépcsőn a tűsarkújában a hercegnő!”

Györgyi a saját tapasztalataiból kiindulva is inkább értetlenül állt Katalin teljesítménye előtt: „Én 3 hónappal a szülés után is macinaciban és büfis pólóban bolyongtam a lakásban, nemhogy smink vagy fodrász, egy hajmosás is nagy dolog volt! Annyira fáradt voltam, hogy egy alkalommal a szennyes ruhát teregettem ki tisztaként... No comment.”


György herceggel a karján is tökéletes formában volt


Olyan anyukát is találtunk, aki a hercegnőhöz hasonlóan még a szülése napján hazament babájával a kórházból, legalábbis a második és harmadik gyereke születésekor. „A baba miatt ez egy nagy dilemma, és csak olyannak ajánlanám, akinek már van gyereke, és tudja, mi hogyan működik” – mondta Noémi. „Az első baba esetében fontos, hogy a nővérek megtanítsák, mi kell egy újszülött gondozásához, vagy hogyan kell szoptatni. Én azonban azt láttam az első gyerek után, hogy nem történik semmi olyan, ami miatt kórházban kéne maradnom.”

De hogy ezenkívül mi szólt amellett, hogy a szülés napján Noémi már otthon töltse az éjszakát? „Elsősorban az a feszültség, hogy az embert már várja otthon egy kisgyerek, akit megviselhet, ha napokra eltűnik az anyukája. A férjemnek ez kiskorában komoly megrázkódtatás volt, nem értette, hogy miért egy idegen van ott vele a szobában, amikor reggel felébredt. A férjem egyébként amerikai, náluk Magyarországgal szemben nem kezelik betegségként a terhességet, ott semmi szokatlan nincs abban, hogy a születése napján szintén hazaviszik a kisbabát.”

Noémi azt mondja, tisztában van az orvosi háttér jelentőségével, de ha a szülés rendben lezajlott, és elérhető távolságban van a kórház arra az esetre, ha valami mégis történne, akkor sokkal jobb otthon regenerálódni, a testnek ugyanis szülés után semmi másra nincs szüksége, mint pihenésre.

„Bár Katalinnak ilyesmikkel biztos nem kellett volna szembenéznie, én rosszul voltam attól, hogy véresen átraknak egyik ágyról a másikra, ahol nem tudnak lepedőt cserélni, hanem azt mondják, használjuk a saját törölközőnket, és amikor az érzéstelenítéstől félig bénultan nagy nehezen kimegyek a vécére, már fordulhatok is vissza, mert nincsen papír. Otthon azért sokkal könnyebb minden” – mondja Noémi, aki a saját példája ellenére is úgy véli, a szülés után pár órával nyilvánosság elé álló Katalin mosolya aligha volt őszinte, valószínűleg összeszorított fogakkal tette a dolgát, és amint vége volt, azonnal ágyba is került.


Kate Middleton, királyi baba, katalin, vilmos herceg

Egy tökéletes szülés utáni ruha

Itt gyorsan össze is foglalnánk mit lehet tudni Katalin szettjéről: a fehér alapon sárga virágos, egyenes szabású ruhát a hercegnő egyik kedvenc tervezőjének, Jenny Packhamnek a vállfájáról emelték le. Szintén Jenny Packhamet viselt György herceg érkezésekor: a két évvel ezelőtti világoskék alapon pöttyös ruhával egyes vélemények szerint Diana hercegnő előtt tisztelgett, aki hasonló ruhában vonult ki a kórházból Vilmos születése után. Ezt az idei választásáról már nem lehet elmondani, hiszen a mostani sárga-fehér ruhának nem sok köze van ahhoz az élénkpiros kabáthoz, amelyet Diana viselt Harry herceg érkezése után.

Nemcsak nekünk tűnt fel, hogy Katalin tíz órával a szülés után úgy nézett ki, mint aki a délutáni tea mellől állt fel. A brit Telegraph című lap például a saját királyi forrásaira alapozva megpróbálta rekonstruálni a körülményeket, és számba venni a szakembereket, akiknek a munkájára szükség volt ahhoz, hogy Katalin ennyire erőfeszítések nélkül lépjen a nyilvánosság elé. Az a pár pillanat ugyanis, amelyet a hercegnő az újszülöttjével és a férjével a vakuk kereszttüzében töltött, egy kisebb hadseregnyi szakembernek köszönhető.

A leglátványosabb munkát a hercegnő személyes fodrásza, Amanda Cook Tucker végezte, aki több mint egy évtizede gondoskodik Vilmos és Harry frizurájáról is, és rendszeresen elkíséri Katalint a külföldi útjaira. A Telegraph szerint az első jele annak, hogy Katalin még a szülés napján elhagyja a kórházat, épp a fodrász érkezése volt. Cook Tucker volt az, aki György herceg születése után is kezelte a hercegnő frizuráját. A lap megjegyzi, hogy bár Katalin más fodrászok kezére is rábízza a haját, Amanda Cook Tucker az, akiben szinte barátként megbízik, ha nagy nyomás nehezedik rá, és május 2-án ezek szerint ez volt a helyzet. A lap nem zárja ki, hogy a fodrász esetleg a sminkelésnél is segített Katalinnak, de megjegyzi, hogy a szépségápolásnak ezt a fázisát a hercegnő általában maga végzi.


A sminken és a beszárított hajon nem lepődtek meg az általunk megkérdezett anyukák sem, amit főként Katalin munkaköri kötelezettségeinek tudtak be. „Szerintem, ha valakit akkora stáb vesz körül, mint Katalint, akkor simán van erre idő, keret és minden más eszköz” – mondta Brigi, aki szintén felkészült minden eshetőségre, pedig neki nem volt stábja: „Őszintén szólva a kis kórházi túlélőcsomagomból én sem hagytam ki a kedvenc BB krémemet, de nem azért, mert a szobatársam előtt akartam parádézni a kórházban, hanem én előre tudtam, hogy ez lesz az az eszköz, amitől nem fogom úgy érezni magam a szülés utáni reggelen, mintha Zámbó Jimmy nézne vissza rám a tükörből. Adott egy kis fényt az arcomnak, ennyi. Egyébként egy átlag magyar kórházban szerintem hülyének nézik a full sminkben grasszáló, frissen szült anyukákat, szóval szerintem bent a kórházban tök ciki sminkelni.”

A külsőségek mellett azonban egyéb segítségre is szüksége volt Katalinnak a szülés után. A kórházban jelen volt a hercegnő személyi asszisztense, Natasha Archer is, aki a többi között gondoskodott arról, hogy kéznél legyen minden, a nagy kilépőhöz szükséges sminktermék. Szintén a kórházban volt Katalin személyi titkára, Rebecca Deacon, és Vilmos személyi titkára, Miguel Head is, bár nekik nyilván nem a hercegnő szépségrutinjában volt szerepük. Ők értesítették a családot a baba megszületéséről, és elintézték, hogy György minél hamarabb találkozhasson a kishúgával. A médiával való kapcsolattartásról pedig a hercegi pár kommunikációs titkára, Jason Knauf gondoskodott.


Diana hercegnő pirosban a második szülöttjével


Annak ellenére, hogy ekkora stáb segítette mindenben, a nagy felhajtás miatt egyetlen anyuka sem irigyelte Katalint. „Nekem inkább az jutott eszembe, hogy micsoda nyomás alatt érezheti magát ez a nő. Nem tudom, hogy ő akart-e bizonyítani, hogy ő lesz a legszebb és legkisimultabb szupernő 10 órával a szülés után, vagy nem merte azt mondani, hogy most szültem, most pihenni fogok, és nem megyek ki a ház elé integetni” – osztotta meg velünk az aggályait Zsuzsi, aki szerint bármennyire is a nyilvánosságnak él a brit királyi család, azt mindenképp tolerálták volna, ha a hercegnő azt mondja, hogy inkább aludna, vagy csak úgy elvonulna kicsit. „Ez az egész performansz szerintem nagyobb megütközést kelt (ha nem is nyíltan), mint amekkora csodálatot ébreszt. Biztos akad olyan nő, aki ezek hatására már a szülése után vagy közben is szorongani fog azon, hogy egy kicsit így kellene kinéznie ilyenkor. Nekik majd meg kell győzniük magukat, vagy másoknak kell nekik elmagyarázniuk, hogy nem, senki nem néz ki így egy szülés után, legfeljebb, ha házhoz viszi a fodrásza a hajcsavaróit” – vetett fel egy másik fontos szempontot Zsuzsi. Szerinte közvetlenül szülés után jobb, ha a kismama nem a stylistjával foglalkozik, hanem az újszülöttel és magával, és „a legjobb dolog az, ha nem szól hozzád senki kívülálló egy ideig”.


Royal baby, Katalin hercegnő, Vilmos herceg, György herceg

Katalin Vilmossal, Györggyel és a szülés utáni hasával


Katalin kisimult megjelenése talán ellentmond annak, hogy épp túl van egy szülésen, a hercegnő azonban eddig sem csinált ügyet abból, hogy elrejtse a várandósság nyomait. Alig két évvel ezelőtt, amikor Györgyöt világra hozta, azért dicsérték, mert nem rejtette el a hasát, ami – ahogy az szülés után teljesen normális – még pont úgy nézett ki, mintha terhes lett volna. A királyi tudósítók a monarchia modernizálódásának egyik jelképét látták meg Katalin testrészében, mások más nők bátorítását érezték abban, ahogy a hercegnő a terhesség egyik utolsó tabuját döntögette azzal, hogy nem rejtegette a szülés utáni hasát. A New York Magazine meg is jegyezte, hogy míg a hírességek lelkesen posztolnak képeket a szülés után még akár szoptatás közben is, a hasi terület bemutatása még mindig tabunak számít. A valóságnak ez a fajta tagadása (vagy legalábbis elhallgatása) szoros összefüggésben van a lap szerint a hírességek szülés utáni csodaszámba menő fogyásaival: nemcsak mulják őket a szülés után gyorsan visszanyert feszes hasuk miatt, hanem egyenes elvárják tőlük ezt a gyors átalakulást.

Katalin hasáról a terhessége alatt is rengeteg fotó készült, és azonnal címlapokra került a szülés utáni hasával is. Szinte biztosra lehet venni, hogy téma lesz az alakja akkor is, amikor a kis Charlotte-ot a keresztelőre viszik.