Mégis hidrogénbombával kísérletezett Észak-Korea

Fotó: MTI/EPA / Dzson Hon Kjun

-

Csak nem volt teljesen sikeres, még ha az országban úgy is gondolják – számolt be róla a CNN amerikai forrásokra hivatkozva.


A legújabb hírszerzési információk áttekintése és elemzése után Washingtonban úgy gondolják, hogy Észak-Korea hidrogénbomba alkotóelemeivel hajthatott végre január elején föld alatti kísérleti atomrobbantást. A CNN a legújabb vizsgálatok eredményeit ismerő, meg nem nevezett amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte ezt pénteken.

A híradás szerint a január 6-i robbantás hírszerzési adatainak körültekintő elemzései során jutottak arra a – véglegesnek még nem tekinthető – megállapításra, hogy Észak-Korea


részleges, kudarcba fulladt kísérletet hajthatott végre egy hidrogénbombához tartozó valamilyen alkotóelemmel.

Mivel a teszt után vett levegőminták nem szolgáltak meggyőző eredményekkel, újból megvizsgálták a szeizmikus adatokat, és kiderült, hogy a robbantás kétszer olyan mélyen történt, mint azt korábban hitték, olyan mélységben, amely hidrogénbomba teszteléséhez szükséges. A szeizmikus adatok és hírszerzési információk azonban arra utalnak, hogy az atomkísérlethez használt eszköz nem volt teljesen működőképes. Nem kizárt, hogy az észak-koreaiak valóban azt hitték, sikeres kísérletet hajtottak végre hidrogénbombával, de Washingtonban úgy gondolják, hogy valószínűleg csak egyes alkotórészei robbantak fel, talán egy hidrogénbomba gyújtószerkezete lépett működésbe.

Röviddel a január 6-i föld alatti robbantás után Josh Earnest amerikai szóvivő kétségbe vonta, hogy igazat mondott-e az észak-koreai vezetés, amikor sikeres hidrogénbomba-kísérletről számolt be. „Az első elemzések, amelyeket végeztünk, nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre” – fogalmazott akkor Josh Earnest.

A CNN pénteki híradására reagálva a Fehér Ház sajtóosztálya közölte, hogy Washington továbbra is tartja magát a korábbi állásponthoz.