Mégis hatástalanítják Budapest időzített bombáját

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Tíz-tizenöt hónap múlva kezdődhet a takarítás, a végszámla pedig elérheti a 10 milliárd forintot is. Hosszú évek után a kormány elszánta magát, nekiállnak felszámolni azt a környezetvédelmi időzített bombát, amelyet 2800 tonna, rothadó hordókból szivárgó veszélyes anyag okoz az Illatos úton.


Azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a kormányfő utasítására Lázár János a főváros Illatos úti telepén. Az itt hánykolódó több ezer tonna veszélyes hulladék sorsa az elmúlt napokban annyira felkorbácsolta a kedélyeket, hogy szerdán Orbán Viktor is megszólalt az ügyben.

A Budapesti Vegyiművek hulladéka évek óta szennyezi a környezetet. Közel egy hónapja helyi ellenzéki politikusok, szakértők újra megpróbálták felhívni a figyelmet, hogy szerintük nagy a baj. Ezeket a jelzéseket a főváros, a kormány illetékes szervei az elmúlt hetekben gyakorlatilag lesöpörték az asztalról.

A Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál található gyártelepen 2800 tonnányi veszélyes anyagot tárolnak szabálytalanul. A sok esetben kipukkadt hordókból a kemikáliák a talajba szivárogtak, több hordó fedetlen, ezekből a mérgező, esetenként rákkeltő anyagú port a szél fújja el.Még 10-15 hónapig szivárog

Fordulat szerdán állt be az ügyben. Tarlós István főpolgármester bejelentette: a a kormányhoz fordulnak segítségért. Néhány órával később Orbán Viktor azt közölte: felkéri Fazekas Sándor agrárminisztert, dolgozzanak ki egy akciótervet az ártalmatlanításra. Ezzel szinte egyidejűleg adott ki az agrártárca egy közleményt, ebben jelezték: 1,18 milliárd forintot kérnek a kormánytól a hulladék eltakarítására.

A helyzet megoldását régóta sürgető Greenpeace szerint ebből az összegből valószínűleg kezelni lehet a helyzetet. Egyrészt csökkenteni kell a tűz- és robbanásveszély kockázatát. Ma akár egy eldobott cigicsikktől is berobbanhat a telep. Másrészt a vegyi anyagokat át kell csomagolni, és egy olyan helyre kell átszállítani, ahol megsemmisítik azokat.

A Földművelésügyi Minisztérium kérdésünkre azt válaszolta: az ártalmatlanításról most készítik az előterjesztést. Miután a kormány ezt elfogadta, közbeszerzést indítanak, amely 4-6 hónapot vesz igénybe. Ezután kezdődhetnek a munkálatok, amelyek további 6-9 hónapig tartanak a minisztérium szerint. Tehát még 10-15 hónapig biztosan folytatódik a mérgező anyagok szivárgása.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár arról beszélt: a környezetvédelmi hatóságnak ki kell mennie a területre. Ha úgy találja, a hulladék közvetlen veszélyt jelent a környéken élőkre, Tarnai Richárd kormánymegbízottnak azonnal el kell rendelnie az elszállítást. Akkor is elszállítják, ha nem jelent közvetlen veszélyt, de akkor csak később kezdik meg - mondta a miniszterelnökségi miniszter.Tízmilliárdos számla

Ezt követően kezdődhet el a terület kármentesítése, amit egyszer már elkezdtek. 2005-ben 1,6 milliárd forintnyi EU-s forrásból a talajvizet tisztították meg. A szennyezettség mértéke jócskán csökkent, de ezzel öt éve leálltak. A hordókból továbbra is ömlik a szennyezés. A mérgező anyagok minél mélyebbre szivárgását ráadásul segítik a talajvíz megtisztítására létrehozott kutak – mondta a VS.hu-nak Simon Gergely, a Greenpeace vegyész-szakértője.

Simon szerint a víz illetve a szennyezett föld megtisztítása legalább öt évbe is telhet. A tíz évvel ezelőtti víztisztítást 1,6 milliárdból végezték el, pedig az csak a felső rétegeket érintette. A Földművelésügyi Minisztérium által kért 1,18 milliárdnak akár a tízszeresére is szüksége lehet az összes munka elvégzéséhez. A tárca szerint is elérheti a 10 milliárdot forintot végszámla, de ehhez uniós források hívhatóak le.

A minisztérium a fővárosi katasztrófavédelem véleményére hivatkozva állítja: nincsen katasztrófahelyzet. Simon Gergely azt mondta: nem tud arról, hogy a környék lakosságára hogyan hatottak a rákkeltő szerek. Eddig ugyanis ezt nem vizsgálta senki.

Felelőst már talált az állam 2011-ben, részben saját magukat, ugyanis büntetőjogi feljelentést tettek a környezetvédelmi hatóság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt a Budapesti Vegyiművek Zrt., illetve annak jogutódja, felszámoló cég ellen. A Vegyiművek 18,79 százaléka ugyanakkor a fővárosi önkormányzaté.