Mégis folytatódnak a földárverések, új területeket is dobra vernek

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

A polgári törvénykönyv változásával indokolják, hogy eltérnek a korábbi tervektől.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János bejelentése szerint február közepétől folytatódnak a földárverések: a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel. A kormány továbbra is biztosítja a kedvezményes hitel lehetőségét. Eddig a Magyar Fejlesztési Bank 120 milliárd forintot kötött le a hitelkeretből.

Lázár János a többi között azzal magyarázta az újabb árverések kiírását, hogy időközben változott a polgári törvénykönyv, és az eddig árverésre ki nem írt területek esetében is biztosítani kell a nyilvános árverés lehetőségét.

Beszámolt arról is, hogy a meghirdetett 197 ezer hektár föld 61 százalékát adták el december végéig nyílt árverésen, 120,5 ezer hektárnak van új gazdája. Összesen 272 milliárd forint volt a kikiáltási ár, és 171 milliárd forint folyt be.

A három hektárnál kisebb földek eladásából mintegy 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak. Közlése szerint ezen földek esetében tízezer vételi ajánlat érkezett, átlagosan 1,4 hektárnyi területet vásároltak meg azok, akik vételi ajánlatot tettek.

A miniszter közölte, a kormány tájékozódott arról is, hogy „az Európai Bizottság által kikényszerített szabály miatt” hány külföldi vásárolt az árveréseken. Mintegy tucatnyi külföldi állampolgár juthat földterülethez.