Mégis épelméjű lehetett a király

Fotó: DPA / Nicolas Armer

-

Nyilvánosságra került II. Lajos eddig ismeretlen - és valószínűleg utolsó - levele.


II. Lajos utolsó levele alátámasztani látszik a feltételezést, hogy az őrültnek tartott bajor király teljesen épelméjű volt. Az 1886. június 10-én, egy nappal a trónfosztása után kelt levelet - amelynek létezéséről eddig nem lehetett tudni -, Peter Gauweiler ügyvéd, publicista és volt CSU-politikus tárta a nyilvánosság elé Hohenschwangauban, a Bajor Királyok Múzeuma rendezvényen II. Lajos születésének 171. évfordulója alkalmából.


Felismerte, hogy veszélyben van


A dokumentum a Wittelsbach-ház egyik tagjával nyélbe ütött csere útján került alapítványi tulajdonba - írja a Die Welt. A neuschwansteini kastélyban keletkezett levelet unokafivérének, Lajos Ferdinánd hercegnek írta a tragikus sorsú király. A Bajor Főlevéltár illetékes osztályvezetője, Gerhard Immler szerint minden bizonnyal ez az utolsó levél, amelyet a leváltott uralkodó saját kezűleg küldött el.

A dokumentum a király utolsó napjainak átértékelésére ösztönöz. A levélben megfogalmazott panaszok arra utalnak, az uralkodó elméje eléggé tiszta volt ahhoz, hogy felismerje a rá leselkedő veszélyt. Beszél az ellene szőtt „gyalázatos összeesküvésről" és megnevezi azt is, hogy kit gyanít mögötte. Az állítólagos betegségéről szóló híresztelésekről azt írja, hogy azokból „egyetlen betű sem igaz".

A dokumentum új világításba helyezheti II. Lajos három nappal később bekövetkezett, mindmáig tisztázatlan és számos legenda övezte halálát is.