Mégis bíróság elé állnak a volt fukusimai vezetők

-

Egy állampolgárokból létrehozott vádesküdtszék döntötte el, hogy a fukusimai atomerőművet üzemeltető cég volt elnök-vezérigazgatója és két helyettese ellen eljárás indul az erőmű 2011-es katasztrófája miatt.


Az erőművet a Tokyo Electric Power (Tepco) áramszolgáltató üzemelteti. A vádesküdtszék szerint a 75 éves Kacumata Cunehisza, aki négy éve a konszern elnök-vezérigazgatója volt, valamint most 65 és 69 éves helyettesei nem tettek meg mindent a nagyobb erejű cunamik elleni védekezésért, így hanyagság miatt büntetőjogi felelősségre vonhatók.

Egy előző állampolgári bizottsági döntés alapján a bíróság januárban még úgy vélte, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy a volt vezetők előre láthatták vagy megakadályozhatták volna a tragédiát. Most azonban el kellett rendelnie az eljárás megindítását.

A fukusimai erőmű négy reaktora a 2011. márciusi földrengés utáni cunami során rongálódott meg, a sugárzás miatt több tízezer embert kellett kitelepíteni. Egy, a kormány számára készített független parlamenti bizottsági jelentés már 2012-ben azt állapította meg, hogy a katasztrófa fő oka, hogy az üzemeltető cég vezetői nem tettek meg alapvető biztonsági intézkedéseket, és az állami ellenőrző hatóság is lebecsülte a kockázatokat.