Megint új menekülőutakat kell megszokni a Széll Kálmán téri buckákon

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A hétvégétől ismét átszabják a forgalmat - ahogy a közlemény fogalmaz - az autósoknak és a gyalogosoknak. Vagyis a metró még marad.


Szombattól vágány- és járdaépítés miatt módosul a 61-es villamos Káplár utcai ideiglenes végállomásától a Széll Kálmán térre vezető gyalogos útvonal vezetése, valamint vágány- és közműfelújítási munkák miatt a Margit körút Széll Kálmán tér és Széna tér közötti szakaszának közúti forgalma.

Vasárnaptól a Margit körútról a Krisztina körútra átvezető útvonal, illetve a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontjának forgalmi rendje változik. A korábban 2 x 2 sávos úton a Széna tér felé vezető irány forgalmi sávja visszakerül az eredeti helyére, de a Széna tér felé csak a jobb oldali sávon lehet majd haladni. A bal oldali sávon a Csalogány utcából érkező forgalmat vezetik el a Széll Kálmán tér felé. Ezzel egyidejűleg újra elérhető lesz a Széll Kálmán tér felől az Ostrom utca.

A Margit körút felől érkező forgalom továbbra is a lakóházak felőli oldalon, a szélső sávban haladhat. A belső sávban és a középszigeten a budai fonódó villamoshálózat megépítéséhez kapcsolódó közmű- és vágányfelújítási munkát végeznek majd. A gyalogosok elől továbbra is le lesz zárva a Széll Kálmán téri buszvégállomás kihajtójánál lévő, Margit körutat keresztező gyalogos-átkelőhely, ezért továbbra is csak a Dékán utcánál található zebrán lehetséges átkelni a Margit körúton.

A Széll Kálmán tér nyugati oldalán a Margit körútról a Krisztina körútra átvezető ideiglenes útpálya két sávjának forgalmát a Krisztina körúton a házak felőli oldalra, a már elkészült új útpályára terelik át. Egyúttal módosul a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontjának ideiglenes forgalmi rendje is: a Szilágyi Erzsébet fasorból a csomópontban a Krisztina körútra jobbra kanyarodók részére két sáv áll majd rendelkezésre jelzőlámpás szabályozás nélkül, a tér felé egyenesen haladóknak pedig egy sáv, jelzőlámpás szabályozással.

Az 5-ös, a 91-es, a 116-os, a 956-os, a 960-as és a 990-es autóbusz Déli pályaudvar irányú Széll Kálmán tér M (Csaba utca) megállóhelyét ideiglenesen visszahelyezik korábbi helyére, a Krisztina körútra a Csaba utca kereszteződése elé, és újra megáll itt a 39-es és a 102-es busz is.