Megint tüntettek a Szabadság téren

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Bauer Tamás a DK, Lendvai Ildikó az MSZP, Popper Gábor a liberálisok képviseletében beszélt a német megszállási emlékmű ellen. Civilek tizedik napja tiltakoznak a szobor építése miatt, pénteken körülbelül 150-en hallgatták a beszédeket. A kordont újra lebontották, balhé nem volt.


Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint eljött az ellenállás ideje: „gondolatban, írásban, tüntetéssel, parlamenti felszólalásban, de tudnunk kell, hogy a lényeg az ellenállás ezzel a szörnyűséges rendszerrel szemben”. Ez a rendszer egyszerre antiszociális, elnyomó és gazdaságilag tehetetlen, ezért össze fog omlani – mondta, hozzátéve, hogy addig még hosszú idő telik el.

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a tüntetők előtt arról beszélt, hogy az emlékmű alapozását – a tiltakozások ellenére – már befejezték, és olyan speciális betont használtak hozzá, amely gyorsabban, akár egy hét alatt is megköt. Szerinte ez a beton új jelkép: „a hatalom bebetonozása, egyesek uralmának a bebetonozása”.

Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt ügyvivője azt mondta, az emlékműről ő a félelemre asszociál: „úgy érzem, hogy újra félni kell az embereknek származásuk, etnikai hovatartozásuk, esetleg nemi identitásuk miatt”.  Továbbra is mindent megtesznek, hogy legalább lelassítsák a kormányt az emlékmű megépítésében – mondta.