Megint perkálhat egy vagyont a Johnson & Johnson

-

És megint az intimhintőpor miatt.


Az amerikai Johnson & Johnson FMCG-vállalatóriásnak ezúttal 55 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy petefészekrákban szenvedő asszonynak, mert a cég által forgalmazott hintőpor a bizonyítható oka a betegség kialakulásának.

A Missouri államban élő Gloria Ristesund perelte be a nagyvállalatot, amely első fokon elveszítette a pert, és a fellebbezés utáni, immár végleges ítélet – három hétig tartó tárgyalás után – kedden született meg. Ennek értelmében a nőnek a cég ötmillió dollár kompenzációs kártérítést és ötvenmillió dollár büntető kártérítést köteles fizetni.

A cég szóvivője, Carol Goodrich az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta, hogy a verdikt ellentmond a vállalat harminc éve tartó kutatómunkája eredményeinek, miszerint a kérdéses hintőpor biztonságos termék, nem okoz semmiféle betegséget. A szóvivő bejelentette egyúttal, hogy a cég újból fellebbezést nyújt be.

A Johnson & Johnson ellen jelenleg 1200 per folyik azért, mert a cég éveken keresztül elmulasztotta megfelelően tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy intimhintőporának egyes összetevői kapcsolatba hozhatóak rákbetegségek kialakulásával. Emiatt a cég az idén februárban már egy 72 millió dolláros kártérítést kénytelen volt kifizetni egy petefészekrákban elhunyt asszony családjának.

A Johnson & Johnson egyes termékeit – így például a női intimhintőport, a babaolajat, a babahintőport vagy a sampont – már évek óta az a hír lengi körül, hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznak. A cég 2012-ben társadalmi nyomásra már kivont számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőt – ezzel lényegében elismerve, hogy a termékek valóban károsak lehetnek az egészségre –, 2014-ben pedig beszüntette a bizonyítottan rákkeltő hatású formaldehid hozzáadását a samponjaihoz.