Megint nem talált támogatóra Orbán az Európai Unióban

-

Magyarország még a grúzokat is vízum nélkül engedné be az unió területére, a többség azonban még az ukránoknak sem tenne ilyen engedményt.


Orbán Viktor miniszterelnök az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani - nyilatkozta a kormányfő az M1 aktuális csatornának. Magyarország két javaslatot tett a tanácskozáson, amelyek közül egyik az ukránok és a grúzok vízummentes beutazása volt az Európai Unióba.

A magyar álláspont szerint Ukrajnának azonnal meg kellene adni a vízummentességet - szögezte le, hozzátéve: a többség azonban ezt ellenezte. Azzal kapcsolatban, hogy a német kancellár szerint a kérdés akár az év végéig megoldódhat, Orbán Viktor úgy felelt: ezt most kellett volna megoldani, így mindez "a be nem látható jövőbe tolódott".

A magyar kormányfő egy újabb fricskát is kapott Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől.

Orbán Viktor beszámolt arról a magyar javaslatról is, amely szerint Azerbajdzsánt a többi keleti partnerségbe bekapcsolódott országtól külön kellene kezelni, hogy minél hamarabb létrejöhessen a stratégiai megállapodás a gyors energetikai együttműködés érdekében. Orbán Viktor kulcsországnak nevezte Azerbajdzsánt, mert, mint mondta, Oroszországon kívüli területekről Európába gázt belátható időn belül csak innen lehetne szállítani.

A kormányfő a csúcstalálkozó egészét értékelve kijelentette: minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy az unió leküzdje problémáit, a lassú gazdasági növekedést és a romló versenyképességet. A keleti partnerség jó eszköz lehet erre, ugyanakkor úgy fogalmazott: "talán kicsit bátrabbak is lehettünk volna a mai napon, én fél szívvel mondom azt, hogy sikeres volt a mai megbeszélés".

Az uniós tagországok a keleti partnerségi programban részt vevő országokkal - Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnával - tanácskoztak a kapcsolatok fejlesztéséről a lett nemzeti könyvtár épületében.

Orbán Viktor Rigában négyszemközt tárgyalt a brit kormányfővel, amiről ebben a cikkben írtunk.