Megint „négy keréken” száguldana a kormány

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Fellendítené a lakásépítést a kormány – többek között erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Audi győri gyárában. A Volkswagen-csoporthoz tartozó üzemben arról nem esett szó, hogyan hathat a cég botránya a hazai gazdaságra.


Újra előkerült a kormány politikájában a „négy kerék”: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Audi győri üzemében legalábbis így emlegette azt a négy pontot, amelynek az erősítését tűzik ki célul a közeljövőben.

A célok közül az uniós támogatások felhasználásának gyorsítása jól ismert: azt hetek óta hangoztatja a kormány, hogy 2017 közepére a 2020-ig szóló támogatási időszak összes pályázatát kiírják. A hitelezési aktivitás növelése is szóba került már, annál is inkább, mivel tudni lehet, a Magyar Nemzeti Bank hitelezési programja jövőre kifut.

A másik két cél közül a rugalmas munkaerőpiac kialakítását említette Varga Mihály a Magyar–Német Ipari és Kereskedelmi Kamara és az Audi Hungária szakképzési fórumán. Ezzel elsősorban a megújított – és a tárcája alá rendelt – szakképzési rendszerre utalt. Új elemként került viszont elő a beruházások, a lakásépítések és -felújítások ösztönzése. Ezt különösen aktuálissá teszi az a csütörtökön publikált KSH-adat, amely szerint az építőipar teljesítménye augusztusban 6,1 százalékkal maradt el az előző évitől, és az ágazatban segítség nélkül aligha várható fellendülés, mivel eddig is többnyire az EU-pénzből támogatott nagyberuházások hajtották, ezek pedig az év végére kifutnak.

A segítségre a Nemzetgazdasági Minisztérium már az adatok ismeretében csütörtökön utalt: egyfelől a lakáshitelezés kiterjesztésével, másfelől pedig a lakásépítések áfájának csökkentésével pörgetnék fel a szektort. Azt, hogy ezt pontosan hogyan képzelik el, nem részletezte a tárca, az ágazat mindenesetre régóta szorgalmazza a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését. Egy korábbi kalkuláció szerint a 18 százalékos kulccsal is 2-3 ezerrel több lakás épülhetne, míg az ötszázalékos kulcs mellett akár 8 ezerrel is nőhetne az új építésű lakások száma.

Varga Mihály a Volkswagen-csoporthoz tartozó motorgyárban diszkréten nem említette azt, hogy a dízelmotorok manipulálása miatti ügy hogyan befolyásolhatja a magyar gazdasági kilátásokat. A tárca közleménye szerint mindössze annyit mondott: biztos benne, hogy az autóipar túllép a nemrég kirobbant botrányon.