Megint minden magyar kapott a fejére a horvát kormányfőtől

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Zoran Milanovic miniszterelnök szerint Magyarország káoszt akar Horvátországban.


Az EU-csúcson nyíltan megkérdeztem Németországot, Ausztriát és Svédországot, építsen-e Horvátország is falat a határán, és kifejeztem erre való készségünket is, de azt mondták, ne tegyük - hangsúlyozta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva Zágrábban. "Elmondtam már, és most megismétlem, a kerítésépítés volna a legeslegutolsó megoldás" - jelentette ki. A kormányfő arra reagált, hogy Magyarország pénteken éjfélkor lezárta a magyar-horvát zöldhatárt.

"Szlovéniával értjük meg leginkább egymást, mert természetes szövetségeseink, nem ők ott a zárt világukban, akik nem látnak túl a kerítésen" - hangoztatta Milanovic, Magyarországra utalva. Kijelentette: Németország még péntek este elítélte Magyarország intézkedését. "Ha ezt Németország mondja, amely leginkább ki van téve a migrációs nyomásnak, akkor tudni való, ki áll a jó oldalon és kik a vesztesek Budapesten és Horvátországban is" - hangsúlyozta.

A kormányfő Horvátországgal a jobbközép ellenzéki pártra, a Horvát Demokratikus Közösségre (HDZ) és Kolinda Grabar-Kitarovic államfőre utalt, akik azon az állásponton vannak, hogy Zágrábnak fizikai akadályt kellene felállítania a szerb-horvát határon. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar kormánynak vannak Horvátországban szövetségesei, akik romboló tevékenységet folytatnak.

"Akár azt is mondhatnám, hogy szégyelljék magukat ezért, de így a gyerekekkel beszélnek, ők pedig felnőttek" - mondta, és hozzátette: "Magyarország káoszt akart okozni Horvátországban", és azt akarta elérni, hogy kicsússzon a migránsválság kezelése a horvát kormány kezéből. "De ez nem fog megtörténni, mert a szlovének mások" - fűzte hozzá Milanovic.

Horvátországban november 8-án parlamenti választások lesznek, Magyarország pedig kampánytémává vált. A hivatalban lévő szociáldemokrata kormány és annak miniszterelnöke már többször sérelmezte, hogy a magyar kormány jó kapcsolatot ápol a horvát ellenzékkel, a HDZ-vel és az államfővel.


A szomszéd szerint nem független a magyar igazságszolgáltatás

A horvát miniszterelnök az INA horvát olajipari vállalatról is beszélt, amelynek a Mol Nyrt. az irányítási jogokat birtokló legnagyobb részvényese. Utalt arra, hogy korábban kérte Magyarországtól, szolgáltassa ki Hernádi Zsoltot, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, aki rajta van az Interpol körözési listáján.


"Nem azért adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert magyarul beszél, hanem azért, mert megalapozott a gyanú, hogy az Európai Unió egyik tagországában, nevezetesen Horvátországban bűncselekményt követett el" - hangsúlyozta, majd hozzátette: (Hernádi) nagyon jóban van a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Horvátországban a dolgok másképp működnek, az igazságszolgáltatás független, míg Magyarországon ez nem így van - mondta.

A héten Hernádi Zsolt Bécsben is járt, ahol az OMV vezérigazgatójával, Rainer Seele-vel találkozott, de az osztrák hatóságok sem fogták el a magyar üzletembert. A Mol szerint Hernádi jogszerűen tartózkodott Ausztriában, és az elmúlt hónapokban több hivatalos látogatást tett Németországban is, ahol a közép-európai régió ellátásbiztonságáról tárgyalt.

A 444 megtudta, hogy Hernádi mindkét országban kérvényezte, hogy vizsgálják felül az ellene folyó körözést. Ez egy közigazgatási eljárás keretében meg is történt, az osztrák és a német hatóságok is azt a döntést hozták, hogy nem veszik figyelembe a horvátok kérését.