Megint lesz bakui légi járat

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Sohadiszno / Getty Images/iStockphoto / Sohadiszno

-

Tavasztól újra lehet majd Budapestről közvetlenül utazni Bakuba. Kérdés, hányan vállalkoznak erre.


Ismét elindítja bakui járatát a Wizz Air – jelentette be a fapados légitársaság. A cég közlése szerint a járat a tavaszi menetrend kezdetekor, vagyis 2016. március 27-én indul újra, és heti kétszer, szerdán és vasárnap közlekedik majd.

A bejelentés azonban nem egyszerű céghír: még a Külgazdasági és Külügyminisztérium is sajtótájékoztatót hirdetett a témában. Nem véletlenül: az Azerbajdzsán fővárosába közlekedő járat újraindítása ugyanis aligha magyarázható csupán gazdasági szempontokkal.

A 2013 júniusában, állami segítséggel elindított járatot idén március végén állította le végleg a magyarországi gyökerű légitársaság. A lépést akkor azzal magyarázták, hogy a bakui repülőtér nem tett eleget a díjakról történő megállapodásnak – magyarul emelte árait.

De az sem lehetett mellékes szempont, hogy a menetrend szerint hetente kétszer közlekedő viszonylat nem számított a legkihasználtabbak közé. Az első évben még 30 ezer utassal számoltak. Ehhez képest a KSH adatai szerint 2014-ben mindössze 9835-en érkeztek és 9280-an indultak el Bakuba.

Ennek az egyik magyarázata lehet az, hogy hiába barátkozik a bakui és a budapesti vezetés, a magyarok számára – legalábbis ha önálló turistaként szeretnének ellátogatni az országba – még mindig komoly tortúra a beutazó vízum megszerzése Azerbajdzsánba.