Megint hozzá kellett nyúlni a gyephez Fradi-stadionban

Fotó: MTI / Marjai János

-

A pálya egy részén cserélni kellett a füvet, másutt egyéb „technikai megoldásokat” kellett bevetni. Az üzemeltető azt mondja, a Nitro Circus utáni tervezett helyreállításról van szó. A tavaly nyáron átadott stadionban egyszer már tönkrement a fű.


Cserélni kellett a gyepszőnyeg egy részét a múlt augusztusban átadott Fradi-stadionban, értesült a VS.hu. A Groupama Aréna üzemeltetője, a Lagardère Unlimited Stadium Solutions Kft. (Luss) közlése szerint a gyepcsere a pálya felületének 5 százalékát érintette.


Mint írták, „az elmúlt napokban a Nitro Circus rendezvényt követő tervezett helyreállítást végezték el a labdarúgó idény kezdete előtt”. A „benzingőz ünnepét, a világ legbátrabb és legőrültebb technikai sportolóinak izgalmas trükkjeit” június 14-én tartották.

Az üzemeltető válaszából kiderül az is, hogy nem csak cserélték a gyepet, más módon is hozzá kellett nyúlni. „Tekintettel arra, hogy az arénában nem csak futball relációjú események vannak, ilyen volt a már említett Nitro Circus show is, ezek hatással lehetnek a gyepszőnyegre, amelyet indokolt esetben helyre kell állítani. Erre a cserén kívül számtalan technikai megoldás létezik, amelyeket alkalmaztunk is. A fent említett esemény szerződésének megkötésekor már terveztünk helyreállítással, hiszen ismertük a rendezvény jellegét” – írták.Voltak vele gondok

Az augusztusban átadott pálya talaja három hónap alatt tönkrement. Az üzemeltető a Borsnak novemberben az átlagot meghaladó pályaterheléssel, sok mérkőzéssel és edzéssel indokolta a fű pusztulását. Továbbá azzal, hogy novemberben az átlaghőmérséklet 12 fok alatt marad, ezért a fű regenerálódása sokkal hosszabb ideig tart, növekedése megáll.


Pedig még napoztatták is. Szekeres Tamás, a Luss akkori ügyvezető igazgatója a Blikknek azt mondta, a fűhibák regenerálódását hat speciális géppel, egyenként tizenhat darab lámpával végzik. A lap akkori értesülése szerint a stadion füvesítése 240 millióba került, amit sem a klub, sem az üzemeltető nem kommentált.

Fürjes Balázs kormánybiztos a létesítmény átadásakor azt mondta, hogy a gyep az egyik legmodernebb technológiával készült. Egy gyepneveléssel foglalkozó skót laboratórium vizsgálatai alapján választották ki a megfelelő talajtípust, amit kifejezetten Budapest, azon belül is a stadion környékének időjárási viszonyaihoz optimalizáltak, így a fű sokkal jobban bírja a megterhelést, nem szakadnak ki belőle darabok, állította.

Idén márciusban stratégiát váltottak, helyszíni fűnevelés helyett kész gyepszőnyeget hoztak. Ehhez kellett tehát most hozzányúlni. Szerettük volna megtudni a pontos költségeket, de az üzemeltetőt hiába kérdeztük erről: „Az üzleti titkot érintő kérdéseit az anyacég üzletpolitikája és partnereink védelme miatt sajnos nem áll módunkban megválaszolni.”