Megint hiába próbálták megbuktatni a svéd tánctilalmat

Fotó: AFP / ANDERS WIKLUND

-

Senki sem tudja, mi lenne, ha a svédek ott táncolhatnának, ahol kedvük tartja. Valószínűleg a világ is beleroppanna.


Leszavazta a svéd parlament a tánc liberalizációját - írja a The Local nevű svéd napilap. Egyelőre csak olyan helyeken lehet táncra penderülni, amelyek rendelkeznek engedéllyel. Ha egy bárnak vagy kocsmának nincs ilyen engedélye, és mégis hagyja, hogy a vendégek táncoljanak, büntetésre számíthat a tulajdonos. A tiltás oka, hogy a rendőrség szerint tánc rendbontáshoz, a rendbontás pedig verekedéshez vezethet.


Rendbontásra készülő svédek


A tánctilalmat régen próbálják megfúrni, de nem nagyon sikerül. A svéd parlament megint leszavazta a törvény megváltoztatását. Külön érdekes, hogy a svéd Jobbiknak számító Sverigedemokraterna, a szocialista és feminista baloldali Vänsterpartiet és az ország liberális pártja a törvény eltörlése mellett szavazott. A svéd szocialista Centerpartiet viszont bár ellenzi a táncengedélyt, egy átfogóbb szabályozás keretében akarja eltörölni a törvényt, ami viszont nem készül el ősz előtt. Addig pedig tilos a tánc.


berlinben bezzeg rophatja a viking


Táncos, zenélő kamionos tüntetésre készülnek augusztusban. Hogy egészen biztosan nagy legyen a tömeg, ezért a stockholmi Docklands klub huszadik születésnapjára szervezik a demonstrációt. „A kocsinkon százan fognak táncolni, de remek hangrendszerünk lesz. Arra számítok, hogy körülbelül tízezren táncolnak majd mögöttünk" - mondta Anders Varveus klubtulajdonos, aki 2012-ben már szervezett egy ezerfős táncos tüntetést.


"A területet ötven-nyolcvan ember töltötte meg, akik a zene ritmusára úgy mozogtak, hogy az táncra hasonlított."

- idézi a The Local egy táncügyi ellenőrzés jegyzőkönyvét.


Zavargások Svédországban


"Azt a kérdést kell feltennünk, hogy túl kevés vagy túl sok tánc van-e. És hogy ezt tényleg a politikusoknak kell-e eldönteniük" - mondta a témáról Erik Helmerson a Dagens Nyheter napilap újságírója.