Megint Gyárfás Tamást választották az úszószövetség elnökének

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

119 igennel, egyetlen ellenszavazat mellett újabb 5 évre Gyárfás Tamást választotta elnökének a Magyar Úszószövetség. A tisztújító közgyűlést a 2017-es magyarországi vizes világbajnokság miatt hívták össze hamarabb, eredetileg csak 2016 végén lett volna esedékes.


A MÚSZ új főtitkára Szántó Éva lett, aki korábban ezt a posztot töltötte be az evezős szövetségben és a Nemzeti Sportszövetségben is. Az eddigi főtitkár, Szabó Tünde általános alelnökként folytatja tevékenységét.

A közgyűlésen az elnökség a 2014-et összegző szakmai beszámolóban kiemelte, hogy az úszás volt tavaly az olimpiai rangsorban a legeredményesebb sportág Magyarországon. Gazdaságilag is rendkívül jó esztendő volt 2014 a sportágfejlesztési programnak köszönhetően. Az igazolt sportolók száma csaknem kétezerrel nőtt, és jelentősen bővült a szponzori kör. A beszámoló szerint a MÚSZ gazdálkodása átlátható, rendezett, a szövetségnek semmilyen külső tartozása nincs.

A közgyűlés Sós Csabát a MÚSZ szakmai alelnökévé választotta meg, az elnökségben továbbá több úszó is helyet kapott: Cseh László, Güttler Károly, Hargitay András és Wladár Sándor.

Gyárfás Tamás 1993 óta vezeti az úszószövetséget. Az MTI-nek azt nyilatkozta, ennyi év után az ember elgondolkozik: szabad-e, helyes-e tovább folytatni. „Én ezt a kérdést nagyon hamar rendeztem, a válasz magamban az volt, hogy igen, tekintettel arra, hogy világbajnokság előtt állunk. Oly sok vonatkozásban kötődöm már a Nemzetközi Úszószövetséghez, mondhatom, a kormányhoz, amely vállalta a vb-t, a parlamenthez, az öt párthoz, amely megszavazta ezt a feladatot, hogy abszurd lett volna most hátat fordítani" – fogalmazott. Szerinte a magyar úszósport soha ilyen kedvező helyzetben nem volt még, és szinte példátlan, hogy ennyire együtt legyen minden.