Megint füstölt egy Dreamliner

Fotó: Inaba Tomoaki CC-BY-SA / Inaba Tomoaki CC-BY-SA

Szivárgott és fehér füstöt eregetett a japán légitársaság Boeing 787 Dreamliner csúcskategóriás utasszállítójának akkumulátora. A társaság a probléma kivizsgálásáig letiltotta a repülőgépeket.


A japán légitársaság Dreamlinerének menetrend szerinti karbantartása közben kezdett füstölni a repülő egyik akkumulátora. A típus történetében nem ez az első eset, hogy az alkatrész hűtése elégtelennek bizonyul. Egy évvel ezelőtt hónapokra a földre kényszerült a teljes Dreamliner-flotta.


Nem először romlik el

A Boeing csúcsgépe, a Dreamliner a világ egyik legbalszerencsésebb repülője. 2013-ban, a teljes flottát le kellett állítani, mert az egyik gépben megolvadtak az akkumulátorok. A Boeing újratervezte az alkatrészt, és áprilistól ismét repülhettek a darabonként több mint kétszázmillió dollárba kerülő utasszállítók. Pár hónappal később, júliusban az etióp légitársaság 787-ese gyulladt ki a Hearthrow betonján állva. A tüzet egy túlmelegedő vészjeladó okozta. A hiba nem volt egyedi, a gépek átvizsgálása során találtak még hibás alkatrészeket.

"Fent-lent, mint az Asszír Birodalom."

Fröccsöntött utasszállító

A Dreamlinert a 33 éves Boeing 767 lecserélésére tervezték. A gép törzsének nagy része kompozit anyagokból készül, könnyebb és kisebb fogyasztású, mint az elődjének számító repülő. A 2009-ben bemutatott gépből több mint száz példány repül már, és ezernél is többre van megrendelése a Boeingnek.