Megint függetlenednének a katalánok

Fotó: AFP / QUIQUE GARCIA / AFP / QUIQUE GARCIA

-

Függetlenségi népszavazást tervez a katalán elnök 2017 szeptemberében – Carles Puigdemont ezt maga jelentette be a barcelonai parlamentben szerdán a személyéről szóló bizalmi szavazást megelőző beszédében.


„Referendum vagy referendum” –fogalmazott a katalán autonóm közösség vezetője, hangsúlyozva, hogy a spanyol állam jóváhagyása nélkül is megtartják a tartományban a népszavazást jövő szeptember második felében. Mint mondta, ettől függetlenül az utolsó pillanatig törekedni fognak a megegyezésre az állammal, megtesznek minden tőlük telhetőt, és hajlandók mindenről beszélni. Példaként említette egyebek mellett a dátumot vagy a megfogalmazandó kérdést.

„Nem mi leszünk azok, akik bezárják ezt az ajtót” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a spanyol államnak választ kell adnia a katalánoknak, és ez minden politikai erő felelőssége. A politikus parlamenti felszólalásában kifejtette: Katalónia 2017 júniusára felkészült lesz arra, hogy elindítsa az elszakadási folyamatot Spanyolországtól, az átmenetet az önálló állam felé.

„Békésen és demokratikusan fogjuk megtenni” – fogalmazott. Szavai szerint a katalánok többsége függetlenséget akar, és Európában nincs még egy ehhez hasonló támogatottságot élvező tervezet. „Mindez akkor lehetséges, ha bizalmat szavaznak nekem” – jelentette ki beszédében Carles Puigdemont.

A bizalmi szavazást a katalán elnök maga kezdeményezte, miután a tartományi törvényhozás júniusban leszavazta a kormány 2016-os költségvetési javaslatát, és nemcsak az ellenzék voksolt ellene, hanem a szövetségesként számon tartott Népi Egység (CUP) nevű baloldali függetlenségi párt is.

Carles Puigdemont beszédében a CUP képviselőihez szólva azt mondta: ha nincs hajlandóság bennük a következő, 2017-es tartományi költségvetés elfogadására, ne szavazzanak bizalmat neki. „Ne vesztegessük az értékes időt” – jelentette ki. Véleménye szerint a 2016-os költségvetésbe minden korábbinál nagyobb arányú szociális intézkedéseket terveztek, amelyeket azonban a CUP kevesellt, és ezért leszavazott, így azok végül nem juthattak el az emberekhez.

A katalán elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy ha csütörtökön a parlament nem szavaz bizalmat neki, új parlamenti választásokat fog kiírni Katalóniában.