Megint elmeorvos vizsgálja a körúti robbantót

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Egyre agresszívabban viselkedett a Teréz körúti robbantó a börtönben, ezért rendelték el a második elmeorvosi vizsgálatát. Közben az édesapja kétségbeesetten próbál meg magyarázatot találni fia viselkedésére és tettére.


Átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) a Teréz körúti robbantással gyanúsított P. Lászlót – írja a Magyar Idők Surdy Miklós, P. László kirendelt védőre hivatkozva. A gyanúsított tavalyi elfogása után nem sokkal már átesett egy elmeorvosi vizsgálaton szintén az IMEI-ben. Büntethetőségét kizáró okot akkor nem állapítottak meg nála.

A védő szerint P. László szeretne minél hamarabb visszakerülni a budapesti Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol átszállításáig előzetes letartóztatásban volt. A huszonhárom éves gyanúsított ismételt elmeorvosi vizsgálatát azért rendelték el, mert egyre agresszívabb lett a zárkájában, ahol egyedül volt. Nem zárható ki, hogy rájött: érdemesebb beszámíthatatlannak minősíttetni magát, mert úgy nem fegyházbüntetésre ítélik majd, hanem pszichiátriai gyógykezelésre kötelezik, és így mégsem a legszigorúbb körülmények között kell hosszú éveket eltöltenie. A nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem kommentálta az átszállításról és a második vizsgálatról szóló hírt. A nyomozás jelenlegi állásában nem kívánnak megosztani semmilyen információt a közvéleménnyel.

A KNYF P. László édesapjának azon vélekedésére sem reagál nyilvánosan, hogy a fiú az apa szerint tudatmódosító szerek hatására tett beismerő vallomást. Az apa kedden mondta el a Privát Kopó bűnügyi magazinnak, hogy február végén feljelentést tett a ­KNYF-en, amelyben laboratóriumi vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére: áll-e bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt a fiú. „A fiam viselkedése egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozott egy nappal azelőtt, hogy beismerő vallomást tett” – mondta a bűnügyi portálnak az apa.

„Korábban folyamatosan azt hajtogatta, hogy semmi köze a bűncselekményhez, és majd a bíróság előtt, a média jelenlétében elmond néhány dolgot, de február 14-én, amikor telefonon felhívott, egy magából teljesen kifordult, zavarosan, összefüggéstelenül beszélő emberrel beszélgettem. Olyan volt a hangja, mint egy részegnek. Ellenséges volt velem, azt mondta, hogy nem is vagyok az apja, biológiai értelemben sem tőlem származik. Olyan régi eseményeket emlegetett fel, amelyek vagy nem történtek meg, vagy nem úgy, ahogyan a fiam most előadta.”

Az apában felmerült a gyanú, hogy P. Lászlónak – a tudtán kívül – tudatmódosító szert adhattak az előzetes letartóztatásban, és ennek hatására tett beismerő vallomást. A férfi két alkalommal is vitt magával tégelyt a nyomozó ügyészségre, amikor P. László vallomást tett, hogy vizeletmintát adjon, és azt laboratóriumban megvizsgáltathassák, de a fiú határozottan elzárkózott a mintaadástól.

Az apát a fia vele szemben tanúsított viselkedése megriasztotta, és próbál valamilyen életszerű magyarázatot adni gyermeke viselkedésére. A KNYF bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentését, mivel nem merült fel konkrét adat a bűncselekmény elkövetésére.