Megint egyre többen mondják, hogy a zsidók ellenszenvesek

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A magyar társadalomban tovább erősödött az idegenellenesség - derült ki a Medián felméréséből.


A Medián felmérése szerint a 2010-ben felerősödő antiszemitizmus az elmúlt években valamelyest mérséklődött Magyarországon, ám tavaly új erőre kapott.A kutatók megállapították, hogy a fordulat valószínűleg a Jobbiknak a 2010-es országgyűlési választáson elért eredményével függ össze, mert ezzel legitimálódott a zsidókkal szembeni ellenszenv kifejezése. A választás évében mért különösen magas értéket követő csökkenő tendencia 2013-ban fordult meg ismét: az akkori 21 százalékról 2 év alatt újra 26 százalékra kúszott fel.

A zsidóellenesség a társadalom nagyjából egyharmadára jellemző. Az erősen antiszemiták aránya a 2013-ban mért 20 százalékról 2015-re 23 százalékra nőtt. A mérsékelten antiszemita népesség aránya 2014-re az előző évihez képest 18 százalékról 10 százalékra csökkent ugyan, de 2015-ben ismét 12 százalékot ért el.

A Medián kutatói ugyanakkor azt is megállapították, hogy a zsidók elutasítottsága nem egyedülálló Magyarországon, hiszen a migránsokkal szembeni ellenszenv is erős. Az arabok és a négerek megítélése egyetlen év leforgása alatt jelentős változáson ment keresztül, és az elmúlt 10 év mélypontjára zuhant.

Ráadásul az antiszemitizmus és a társadalmi háttér között csupán gyenge kapcsolat érzékelhető: a zsidóellenesség valamennyi társadalmi csoportban jellemző, nagy eltéréseknek nem sikerült a nyomára akadni.

Az antiszemitizmus és a politikai preferenciák összefüggéseinek vizsgálata alapján úgy tűnik, hogy a zsidóellenes vélekedésekben könnyebben és nagyobb gyakorisággal osztozók közelebb esnek a politikai spektrum jobb oldalához, azon belül is a radikális pólushoz, azonban a konzervatívhoz csak minimálisan kapcsolódnak.

Ugyanakkor a baloldaliak, a liberálisok és mérsékeltek között is jelentős az antiszemita kijelentésekkel egyetértők aránya. Valószínűnek tűnik egyébként, hogy a zsidóellenes választók némiképp hangosabbak, ezért a közvélemény az arányukat hajlamos lehet a valóságoshoz képest túlbecsülni.

A zsidóellenességre különösen hajlamosakat legnagyobb mértékben magához vonzó Jobbik választóinak 40 százaléka erősen, 19 százaléka mérsékelten antiszemita, ugyanez az aránypár a Fidesz szavazói körében 28-13, az MSZP támogatói esetében 21-3, az LMP választói körében 9-9, a DK esetén 7-11 százalék, míg a többi baloldali pártra az 5-5 százalékos érték a jellemző.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról. Az 1200 fős minta személyes megkeresésén alapult, a 18 éves és idősebb népességet reprezentálta.