Megint egy NAV-eljárás, amelyről nem tudott a kormány

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Miniszterelnökség a bűnpártolás gyanúját is felvetette az LMP politikusával szemben, pedig csak nem tudta: az ügy a NAV-ot is megjárta. A lényeg azonban az, hogy az ellenzéki Hadházy Ákosnak állítólag hangfelvétele is van a minisztériumokból irányított korrupcióról.


Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője egy sajtótájékoztatón arról beszélt: bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el Magyarországon az uniós forrásokat. Hadházy Ákos elsősorban a Miniszterelnökséget és az Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezte meg, mint amelyek már a pályázatokat is úgy írják ki a mintegy 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás nagy részének elosztására, hogy már megvannak a lebonyolító cégek.


Ezt követően a Miniszterelnökség közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: ha Hadházy Ákos valóban tudott korrupciógyanús ügyekről, mégsem tett feljelentést, az bűncselekménynek minősül. Az LMP pedig ez esetben bűnpártolást követ el.

Az LMP-s politikus - állítása szerint - részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol közpénzek szabálytalan felhasználásáról egyeztettek. Az LMP a Miniszterelnökség szerint "akkor jár el helyesen és felelősen, ha nem sajtótájékoztatókat tart, hanem még a mai nap feljelentést tesz a rendőrségen minden olyan ügyben, melyben szerintük a korrupció gyanúja felmerül".

Csakhogy hamarosan megérkezett a viszontválasz is. Eszerint Hadházy Ákos egy óvodai felújításhoz kapcsolódó korrupciós ügyben két hónapja, az óvoda elkészülte után néhány héttel feljelentést tett. "A feljelentéshez a ma bemutatott hangfelvételt is csatoltam" - közölte a politikus.

Az azóta eltelt időszakban azonban nem történt semmi: a rendőrség szerint nem merült fel hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés gyanúja, így továbbította az ügyet NAV-nak. Az adóhatóság viszont visszaküldte, mondván hogy ez nem költségvetési csalás, hanem mégis hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés.

Az LMP politikusa azt mondja, éppen azért fordult a nyilvánossághoz, mert egyértelmű volt, hogy el akarják tusolni a botrányt.

Ebből viszont az következik: a Miniszterelnökség nem tudott arról, hogy az üggyel már a rendőrség és az adóhivatal is foglalkozott. A napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miért nem tájékoztatta Tállai András államtitkárt arról, hogy nyomozás indult, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szabálytalanságokat állapított meg az uniós pénzek felhasználásában.