Megint eggyel kevesebb takarékszövetkezet

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

-

A Balmazújvárosi Takarékszövetkezet beolvad a Hajdú Takarékba, így együtt legalább már 4 milliárd forint tőkéjük van. Két bankfiók megszűnik.


Július 31-étől gyakorlatilag megszűnik a Balmazújvárosi Takarékszövetkezet, miután fiókjaival együtt beolvad a Hajdú Takarékba, amely így már több mint 41 milliárd forintot kezel.


Decemberben a balmazújvárosi elnök-ügyvezető még úgy értékelte, hogy az általa irányított takarékszövetkezet tagja lett Magyarország legbiztonságosabban és leginkább átláthatóan működő hitelintézeti rendszerének, a Takarékszövetkezetek Garanciaközösségének. Az erről szóló oklevelet Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében december 10-én Budapesten vette át Kádár Béla. Az állam által irányított takarékszövetkezeti integráció tagjai egymás kötelezettségeiért is felelnek, és az állam 136 milliárd forinttal növelte is a hitelintézeti közösség szavatoló tőkéjét.


Két bankfiók megszűnik

Ám a Balmazújváros és Vidéke Takarékszövetkezet igazgatósága november 26-án már határozott az átalakulásról. December 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezték az egyesülést a Balmazújváros és Vidéke Takarékszövetkezettel. Az előterjesztés indoklása szerint


a hatékony és eredményes szövetkezeti hitelintézeti működés biztonságának erősítése, a rendelkezésre álló tőke koncentráltabb hasznosítása, az értékesítési tevékenység hatékonyságának növelése, a szakmai munka javítása okán előbb-utóbb szükségessé válik a tőke és humán erőforrás egyesítése, elsősorban a földrajzi közelség, az azonos, vagy nagyon hasonló mikrokörnyezeti adottságok jobb kihasználásával.

A Balmazújváros és Vidéke Takarékszövetkezetnek eddig 7 fiókja volt, saját tőkéje 879 millió forint. Ahogy fogalmaztak "a takarékszövetkezet ügyvezetése kiváló társadalmi elismertségnek örvend a működési területükön". Kádár Béla ezentúl már csak ügyvezetői tisztséget tölt be, az új, beolvadással létrejött Hajdú takarék elnöke Pénzes Vince Lászlóné, aki egyúttal a szövetkezeti rendszer központi bankjának, a TakarékBanknak a felügyelőbizottságában is tag.


Az egyesülést követően közel 40 milliárd üzemméretű és 4 milliárd saját tőkével rendelkező szövetkezeti hitelintézet jön létre. A döntés szerint "ez az üzemméret és tőke biztonságosabb ügyfélkiszolgálást tesz lehetővé, javítja a takarékszövetkezet versenyképességét". A spórolás ugyanakkor a kirendeltségeken kezdődik: mindkét takarékszövetkezet részéről egy-egy fiókot áldoznak be, így ezentúl harmincegy helyen lesz elérhető a Hajdú Takarék szolgáltatása.