Megint csökkent az alapkamat, hogy ne tartsuk bankban a pénzünket

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Magyar Nemzeti Bank megelőzte a piaci várakozásokat, és nem tétovázott, már csak 1,2 százalék az alapkamat. A hír hatására valamelyest gyengült a forint, egy euróért 2 órakor már csaknem 313 forintot kellett fizetni. A jegybank egy újabb érvet adott arra, hogy építkezzünk, ne a bankbetétekben aludjon a pénzünk.


Az elmúlt napokban az elemzők már megpendítették, hogy a Magyar Nemzeti Bank ismét az alapkamathoz nyúlhat, mert alacsony az infláció, és mert Matolcsy György jegybankelnök gazdaságpolitikája minden lehetséges eszközzel igyekszik ösztönözni a gazdasági növekedést.


Márpedig ha alacsony a jegybanki alapkamat, akkor ahhoz igazodnak a kereskedelmi bankok is, így egyre kevésbé van értelme bankszámlákon tartani a pénzt. Ilyenkor, ha például alapkezelőknél helyezzük el a megtakarításunkat, akkor is gyakran üzleti vállalkozásokat, egyebek között ingatlanfejlesztéseket vagy a vállalati kötvények révén konkrét üzleti befektetéseket finanszírozunk. Ezzel pedig növekszik a gazdaság teljesítménye.

Több elemzői csoport várakozása szerint az év végére kereken egy százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. A monetáris tanács utoljára tavaly nyáron változtatott az alapkamat szintjén, akkor csökkentette a korábbi 1,50 százalékról a jelenlegi 1,35 százalékra.

A kamatcsökkentéssel párhuzamosan mérséklődik az állampapírok hozama is, jóllehet manapság nagyon népszerű befektetési formát jelentenek. A hároméves állampapírok után fizetett kamat már bőven 2 százalék alatt van, és ezt a szintet közelítik az ötéves papírok is. A 10 éven át kitartó befektetőknek mostanság alig 3 százalékos ígérettel kell beérniük.

Az Államadósság Kezelő Központ máris bejelentette, hogy a féléves kincstárjegy hozama a jövő héttől már csak 2 százalék lesz. Aki meg akarja csípni a hat hónap alatt 2,25 százalékos kamatot, annak péntekig be kell nyújtania a vételi megbízást a forgalmazóknál.


Forrás: Equilor


A mérsékeltebb kamatszint a hitelfelvételkor ugyanakkor kifejezetten kedvező, márpedig most egy újabb boom előtt állunk. A kormány számos eszközzel igyekszik rávenni a családokat, hogy fogjanak építkezésbe és lakásvásárlásba, amihez a támogatások mellett többnyire hitelre is szükség lesz. A közgazdászok máris figyelmeztettek arra, hogy egy újabb eladósodási hullám következhet be, amelynek terheit a devizahitelesek többsége a mai napig cipeli.


Nagyon bizakodik az MNB

A Magyar Nemzeti Bank az eddigieknél is alacsonyabb inflációra számít az idén, a korábban várt 1,7 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte várakozását. A jegybank elemzői szerint ugyanakkor jottányit sem esik vissza a gazdaság növekedési üteme: idén még az előzőleg várt 2,5 százaléknél is gyorsabb, 2,8 százalékos bővülésre számít, jövőre pedig 3 százalékra emelkedik a GDP növekedési üteme.