Megint betiltottak egy csomó sajtóterméket Törökországban

Fotó: Getty Images / Burak Kara

-

Gyermekcsatornáktól kurd orgánumokig terjed a feketelista a terrorizmus támogatására hivatkozva.


Rádiók, televízióállomások és újságok – összesen 32 sajtóorgánum – bezárását rendelték el a török hatóságok terrorista propaganda terjesztésére, valamint a nemzetbiztonság fenyegetésére hivatkozva, jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

Újságíró-egyesületek attól tartanak, hogy a hatalom a július 15-i puccskísérlet után meghirdetett három hónapos rendkívüli állapotot nemcsak az összeesküvőkkel szemben használja fel, hanem az ellenzéki hangok elnémítására is. Az intézkedés keretében a török kormány törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot.

Recep Tayyip Erdoğan államfő támogatja a rendkívüli állapot meghosszabbítását, mert szerinte Ankara így hatásosabb küzdelmet vívhat a terroristák ellen, beleértve a kurd lázadókat is.

A bezárt médiumok többnyire kurd etnikai vagy az alavita muzulmán vallási kisebbség orgánumai. Volt köztük olyan is, amely gyermekműsorokat sugárzott. A kurd nyelvű Zarok TV szinkronizált rajzfilmeket és népdalokat mutatott be.

A török vezetés azt állítja, hogy a fellépés nem az újságírás, hanem a terrorizmus ellen irányul.

Az elmúlt két és fél hónapban több mint 100 újságírót vettek őrizetbe Törökországban, és mintegy 2500 zsurnaliszta vesztette el a munkáját.

A hatóságok legutóbb – július 27-én – 131 médiacéget zárattak be hasonló indokkal.

Kemal Kılıçdaroğlu, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke pénteken Isztambulban a külföldi sajtó képviselői előtt helytelenítette, hogy a tisztogatások keretében újságírókat és művészeket tartóztatnak le. Mint nyilatkozta: Erdoğan arra használja ezt az időszakot, hogy az eltérő hangokat elhallgattassa. Úgy fogalmazott, hogy „a puccskísérlet puccsának” vagyunk szemtanúi.


Amikor a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló javaslat a parlament elé kerül, ellene szavazunk majd

– szögezte le Kılıçdaroğlu.

A CHP-é a mandátumok negyede a török törvényhozásban. „A végsőkig védelmezzük a demokráciát” – tette hozzá. A CHP-elnök úgy véli, hogy a parlament helyett már Erdoğan kezében összpontosul a hatalom, és Törökországban gyakorlatilag elnöki rendszer van.