Megint átalakítja az uniós pályázati rendszert a kormány

Fotó: DPA / ACHIM SCHEIDEMANN

-

Ezt Orbán Viktor kormányfő jelentette be a gazdasági kamara évnyitóján.


A miniszterelnök a kormány tegnapi döntéséről számolt be, miszerint március 15-étől átalakul az európai uniós pályázatok eddigi elbírálási rendje. Úgy fogalmazott, hogy az eddigi kiszervezett pályázati döntési rendszer helyett az államigazgatáson belülre vonják a bírálatot.


Mint mondta, az államigazgatási rendszeren belül, önkéntes alapon alakítanak ki egy pályázatbíráló szaknévsort. Az uniós tenderekre benyújtott pályázatokat ezentúl ebből a szaknévsorból felállított bírálóbizottságok ítélik meg.

A kormányfő szerint ennek az lesz a pozitív hatása, hogy megszűnik az az eddigi mechanizmus, amelynek során már a pályázat kiírásakor determinálódtak a későbbi döntések, és nem a nemzetgazdasági hasznosság alapján születtek meg a pályázati eredmények.

Legutóbb 2014 nyarán alakították át az uniós pályázati rendszert, amikor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget megszüntették, helyette a Miniszterelnökség alá került az intézményrendszer, és az egyes fejlesztési programok irányító hatóságaivá a szaktárcák váltak.