Megint a jazidikra támadt az Iszlám Állam

Fotó: AFP / AHMAD AL-RUBAYE

-

A Moszul elleni hadműveletet akarják lassítani a dzsihadista harcosok.


Az iraki kurd erők visszaverték az Iszlám Állam támadását Ninive tartományban. A támadás Moszultól nyugatra, a jazidi kisebbség által lakott Szindzsár térségében történt. Az iszlamisták ezzel akarták elvonni a Moszulra keleti irányból támadó iraki hadsereg figyelmét. A dzsihadisták egy interneten megjelent közleményükben megerősítették, hogy öngyilkos merényletet hajtottak végre a kurd pesmergák ellen Szindzsárnál.

Mahma Kszelíl, a jazidik tartományi vezetője szerint egy év óta ez volt a legsúlyosabb támadás ellenük, a közel kétórás összecsapásban legalább 15 iszlamista életét vesztette. Megsemmisítették az Iszlám Állam több járművét, a pesmergák két harcosa megsebesült. A terrorcsoport nagyobb sikerekről számolt be: szerintük a kurdok két járművét semmisítették meg a pesmergákkal együtt.

Az Iszlám Állam 2 éve rohanta le a térséget. Az iszlamistáknak számos jazidi férfi esett áldozatul, a gyerekeket elhurcolták, a nőket pedig szexrabszolgává tették. A kurdok egy éve üldözték el a dzsihadista erőket. Moszul térségét arabok, turkománok, kurdok, jazidik lakják. A terület vallásilag is sokszínű, a szunniták, illetve a síiták mellett keresztények és a kurd nyelvet beszélő jazidik élnek ott. Az Iszlám Állam vezetői szerint a jazidik hitetlenek. Monoteista vallásukra hatással volt a zoroasztrizmus, a kereszténység és az iszlám is.

Az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszul felszabadítása október 17-én kezdődött. A műveletekben a kormánycsapatok mellett a szövetségi és a helyi rendőrség erői, a pesmergák és a helyi szunnita törzsek fegyveresei vesznek részt.