Megint a pálinka miatt veszi elő az EU Magyarországot

-

A magyar adójogszabályok kedvezőbb helyzetbe hozzák a hazai gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűket, ezért újabb jogi eljárást indított az Európai Bizottság. A kormány úgy reagált, hogy csak az egészséget védi a kommersz italokra kivetett termékadóval.


Az Európai Bizottság megszüntette azt a kötelezettségszegési eljárást, amelyet korábban indított az otthon főzött pálinka miatt, mivel január óta már 700 forint jövedéki adót kell fizetni egy liter pálinka főzése után, és ez megfelel az uniós szabályozásban rögzített csökkentett jövedékiadó-kulcsnak.

Újabb eljárást indítottak viszont amiatt, hogy Magyarország a 2011-ben bevezetett, úgynevezett népegészségügyi termékadót (a chipsadót) tavaly kiterjesztették egyes alkoholtartalmú italokra is, kivéve a gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűket.

A bizottság szerint ez az adórendszer kedvez a helyi termékeknek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet, ezért csütörtökön felszólító levelet küldött Magyarországnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint „a kormány elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt”, és ezért vezette be a chipsadót, illetve ezért bővítette ki az adóköteles termékek körét az alkoholos italokkal, főképp a kommersz szeszes italokkal. A tárca szerint a szabályozás nem diszkriminatív, és nincs protekcionista, azaz a hazai termékeket védő hatása sem.