Megint a Boko Haram gyilkolhatott Nigériában

Fotó: Europress/AFP/Joshua Omirin / Europress/AFP/Joshua Omirin

-

Az afrikai ország középső részén lévő Jos városában robbant pokolgép. Az első híradások szerint 118-an haltak meg. A Boko Haram követhette el a merényletet.


A város forgalmas részén elkövetett merénylet áldozatainak száma magasabb is lehet, mert sokan rekedhettek a romok alatt. Az elkövetés módszere alapján gyanítják, hogy az áprilisban több mint 200 iskoláslányt elrabló iszlamista terrorszervezet, a Boko Haram állhat a robbantás hátterében.


Most egy városban csapott le a Boko Haram


Egyelőre szabadon garázdálkodhat a Boko Haram

Az észak-nigériai terrorcsoport neve is meglehetősen sokat sejtet, hiszen a Boko Haram — bár ez nem teljesen tisztázott, de lényegében — annyit tesz: a nyugati oktatás bűn. A csoport 2002-ben jött létre, harci cselekményeket 2009 óta folytat. Mohamed Juszuf prédikátor, a Boko Haram alapítója 2009-ben a BBC-nek adott interjújában azt mondta, ők abban hisznek, ami Allah tanításaiban van, így az eső nem elpárolgott víz, a Föld nem gömbölyű, és a darwini evolúció sem igaz. Emiatt sem összeegyeztethető gondolatviláguk a nyugati oktatással. A Boko Haram 2002-ben – még nem terror-, hanem elsősorban oktatási szervezetként – jött létre. A nigériai kormány annak ellenére nem lépett fel vele szemben, hogy többen — köztük imámok — már a korai időszakban felhívták a figyelmet a veszélyességére. Aztán a csoport tovább radikalizálódott. Irányítását Abubakar Sekau vette át, akiért 2013 júniusában az Egyesült Államok külügyminisztériuma 7 millió dolláros nyomravezetői jutalmat ajánlott fel. A Boko Haram célpontjai és eszközei a lehető legkülönfélébbek. Motoros lövöldözéstől kezdve öngyilkos merényletekig sokféle módon támadják meg célpontjaikat. A terrorszervezet nevéhez 2002 és 2009 között 10 000 ember halála köthető. Az utóbbi időben magáról egyre többet hallató terrorcsoport neve világszerte egycsapásra ismertté vált, amikor április közepén közel 300 diáklányt rabolt el egy keresztény iskolából. Sekau egy videoüzenetben azt mondta, a lányokat rabszolgának adják el. A nigériai kormány tehetetlensége, illetve az egyre veszélyesebbé és aktívabbá váló terrortevékenység miatt az Egyesült Államok, illetve az izraeli titkosszolgálat is beszállt a Boko Haram elleni harcba. A lányok kiszabadításáért nemzetközi kampány is indult. A terrorszervezet létrejöttéről és megalakulásának előzményeiről ebben a cikkünkben olvashat.