Még inkább ellenőrzi a NAV a magánlakás-kiadásokat

Dr. Kis Péter András

a NAV adószakmai szóvivője

A szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó követelményeket kormányrendelet rögzíti.


A szálláshely-szolgáltatás olyan üzletszerű gazdasági tevékenység, mely nem huzamos jellegű, éjszakai tartózkodást és ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatásokat biztosít.

A szálláshely-szolgáltatáson belül is fontos elkülöníteni az egyéb szálláshely-szolgáltatást, amikor is a – a szállodának, panziónak, kempingnek, üdülőháznak, közösségi szálláshelynek nem minősülő, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatásra létesített önálló épületben vagy annak lehatárolt részében – szálláshely-szolgáltatásra hasznosított szobák száma nem haladja meg a nyolcat, az ágyak száma a tizenhatot. A szálláshelymegosztó-portálokon keresztül igénybe vehető szolgáltatások jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak, azaz egyéb szálláshely-szolgáltatásnak minősülnek.

A szálláshely-szolgáltatás – és ezen belül az egyéb szálláshely-szolgáltatás – kizárólag adószám birtokában és jegyzői engedéllyel végezhető. A magánszemély szállásadó többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhat, a legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként végzik. A szállásadót az általa nyújtott szolgáltatás után adófizetési, -bevallási és számlaadási kötelezettség terheli. Amennyiben a vendég nem közvetlenül a szállásadónak fizeti meg a szállás díját – hanem például az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren keresztül –, a szállásadó nem mentesülhet a számlakibocsátási kötelezettség alól. Tehát ilyen esetben a vendég számára nyújtott szolgáltatásról mindig számlát kell kibocsátani, legkésőbb a szolgáltatás teljesítését követő 15 napon belül.

„A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók” című tájékoztató a www.nav.gov.hu ADÓ/Általános forgalmi adó rovatában érhető el.

A szálláshely-szolgáltatás területén az adóhatóság elsősorban operatív ellenőrzéseket végez, elemzi a hivatalból rendelkezésre álló adatokat és az online foglalási oldalakon elérhető információkat.

A 2015. évi szja-bevallásokban ingatlan-bérbeadást érintően 72 245 fő 60 206 millió forint jövedelmet vallott, míg a fizetővendéglátó tételes átalányadója mezőben 5075 fő 395 millió forint adókötelezettséget szerepeltetett (ezen a soron a magánszemélyek kiadott szobánként 32 000 forint átalányadót kötelesek fizetni, illetve vallani). Az előző évben, 2014-ben fizetővendéglátó tételes átalányadója címen 3927 fő 309 millió forint adókötelezettséget tüntetett fel, vagyis látható, hogy a vendéglátók száma és a befizetett adó is nőtt.


Kiadná-e lakását rövid távra turistáknak?


Igen
Nem

SZAVAZAT UTÁN