Megijedtek a szocik, ezért nem kaphat múzeumot a vadászkamara

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A sajtó és a többi ellenzéki párt nyomására hivatkozva az MSZP visszavonta annak a törvénytervezetnek a támogatását, amely a vadászkamarának adta volna a hatvani Vadászati Múzeumot.


E hét keddjén nyújtotta be nyolc országgyűlési képviselő a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) tulajdonába adná a hatvani Grassalkovich-kastélyban üzemelő Vadászati Múzeumot – írja a Magasles. Két fideszes és egy KDNP-s honatya mellett 5 szocialista képviselő is aláírta a beadványt – szükség is lett volna az ellenzéki támogatásra, mivel állami tulajdont csak kétharmados többséggel ruházhat át a parlament.

– Megkeresték a tervezettel a frakciót, amely megvitatta a kérdést, és szakmailag támogathatónak ítélte – mondta a Magaslesnek Nyakó István, az MSZP szóvivője. – Később azonban a média egy része, valamint az ellenzéki pártok nyomást gyakoroltak a képviselőcsoportra. Azt feltételezték, hogy a támogatásért az szocialistákat „megvette” a Fidesz. Végül ezért döntött úgy a párt, hogy vissza vonjuk a támogatásunkat. Az az ellenzéki képviselő – és ez nem csak az MSZP-re érvényes –, aki megszavazza ezt a törvényt, azzal számolhat, hogy azonnal kizárják a frakciójából.

Ezzel kapcsolatban péntek délelőtt az MSZP közleményt is kiadott: „Ami szakmailag indokolt volt, az politikailag tarthatatlanná vált. Az MSZP még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy az állami vagyon magánosítása ügyében együttműködik a Fidesszel, ezért az OMVK-nak szánt ingatlan tulajdonba adásának támogatását visszavonja.”

Ezek után Nyakó is azt jósolta: a jelenlegi formájában bizonyosan nem fogadja el az Országgyűlés a tervezetet.

Jámbor László, a kamara elnöke a Magaslesnek az új helyzettel kapcsolatban annyit mondott: a program az eredeti tervek szerint fut tovább, legfeljebb nem tulajdonos, hanem vagyonkezelő lesz az OMVK. Ehhez pedig nincs szükség törvénymódosításra, elegendő kormányrendelet szintjén szabályozni a kérdést.