Meghurcolták az újságírót, mert neonácikat talált a kormánypártban

Forrás: Facebook

-

Három év börtön fenyegette a szlovén oknyomozó újságírót, aki arról írt cikket, hogy a Vér és Becsület tagjai részt vesznek a kormánypárt tevékenységében. Az ügyészség ahelyett, hogy utánajárt volna a történteknek, titkos információk nyilvánosságra hozása miatt megvádolta.


Majdnem börtönbe került egy szlovén újságíró, aki arról írt cikket, milyen kapcsolatban állnak a neonáci csoportok a jobboldali szlovén kormánypárttal. Az ügyről az oknyomozó újságírók egyik szervezete, a Global Investigative Journalism Network (GIJN) számolt be.

Anuska Delic egyike a legismertebb szlovén oknyomozó újságíróknak. Még 2013-ban kopogtattak a rendőrök édesanyja ljubljanai lakásának ajtaján. A két nyomozó azt közölte az asszonnyal: a lánya ellen bűnügyi nyomozás folyik, mivel titkos információkat hozott nyilvánosságra. Az újságíró nem értette, miért a családját, és miért nem őt keresték először.

A rendőrségi kihallgatás során derült ki, hogy a Delo című újság munkatársát azért gyanúsították meg, mert egy cikket közölt arról, milyen kapcsolódási pontok vannak a kormányzó jobboldali Szlovén Demokrata Párt és a Vér és Becsület nevű neonáci mozgalom között.


Anuska Delic


Delic nyomozása felfedte, hogy a Vér és Becsület tagjai részt vesznek a kormánypárt tevékenységében, többek között az önkormányzati választások jelöltjeiként. Az újságíró 2011-ben kezdett el a témával foglalkozni, amikor a Szlovén Demokrata Párt még ellenzékben volt.

A cikk megjelenése politikai botrányt kavart. De ahelyett, hogy megvizsgálták volna annak tartalmát, az ügyészség vádat emelt az újságíró ellen. A hatóságok szerint Delic ezeket az információkat csak a szlovén titkosszolgálatoktól szerezhette meg. A minősített adatok nyilvánosságra hozását a szlovén büntetőtörvénykönyv akár három évig terjedő börtönnel is büntetheti.

Az újságíró tagadta a vádakat, azt állította, hogy nyilvános információkból dolgozott. „Tudtam, hogy hamisan vádolnak. Tudtam, hogy csak nyomást akarnak rám gyakorolni, a forrásaim érdekelték őket” – mondta a GIJN-nek az újságíró az eljárásról. Ezt követően hosszas bírósági procedúra vette kezdetét, Delicet két évvel később mentették fel.

Delic szerint időközben a jobboldali média mindent megtett, hogy lejárassa, az újságok nyilvánvaló hazugságokat írtak róla. De nemcsak támadások érték, számos helyről támogatást is kapott.

A szlovén hírügynökség, az STA tavaly április 15-én számolt be arról, hogy az ügyészség bizonyíték hiányában az összes vádat ejtette. A felmentést kimondó tárgyaláson tárgyaláson az ügyész még mindig azt részletezte, miért volt biztos abban, hogy az újságíró bűnös.

Bár Delic kimerült a két éven keresztül folytatott csatában, azt mondja, mégis megérte a küzdelem. Amíg a korábbi jogszabályok nem védték az újságírók forrásait, 2015 októberében megváltoztatták az erről szóló törvényt.